Elektroprivreda nudi da Sindikati preuzmu upravljanje rudnicima, oni odbili

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine prošle sedmice uputila je pismo Samostalnom sindikatu radnika rudnika Federacije BiH da predlože uprave rudnika Kreka i Zenica.

– Nudimo vam da lično predsjednici sindikalnih organizacija navedenih rudnika preuzmu rukovođenje ovim rudnicima, a predsjednici sindikalnih organizacija pogona preuzmu upravljanje pogonima te na taj način iz neformalnih upravljača rudnika pređu u formalne upravljače rudnicima.

EPBiH će izmjenom akata rudnika omogućiti uvjete za provođenje ovih aktivnosti, pa vam isto nudimo i za druge rudnike u sastavu Koncerna – poručeno je u dopisu.

U Sindikatu kategorično odbijaju takvu ponudu.

– Ta priča o tome da Sindikat rukovodi ili upravlja spomenutim rudnicima nije naša opcija. Sindikat nije zainteresovan za tu ponudu. Od osnivanja Koncerna rudnicima gazduje EPBiH, a stanje u pojedinim je katastrofalno. Neka EPBiH imenuje ljude koji znaju svoj posao – kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikata.

Naglašava kako u rudnicima ima dovoljno stručnog kadra koji može upravljati pogonima, ali ponavlja da to nije opcija.

ad
– Mi smo prava radnička armija, imamo u rudnicima od nekvalifikovanih radnika do stručnjaka sa fakultetskim diplomama. Siguran sam da se EPBiH ne bi svidio naš način upravljanja rudnicima.

Naše preokupacija je da analiziramo odnos s EPBiH, a to je teška priča. U posljednje 22 godine izgubljen je ogroman novac koji bi inače pripao rudnicima i rudarima, a sve zbog mizerne cijene uglja koji je išao za potrebe EPBiH.

Zatim, nije bilo potrebe da angažuju oprema i ljudstvo trećih lica, sve su to mogli raditi rudnici i njihovi zaposlenici. I što je važnije, to bi se uradilo na kvalitetniji način – ističe Husić.

Svjestan je da je i u rudnicima bilo ili ima propusta.

– Naravno, ima slabosti u radu rudnika. Uprkos tome, rudnici su odgovorili zadacima i ispunili sva tri najvažnija zadatka.

Proizveli ugalj za EPBiH, plasirali ga po stabilnoj cijeni iz čega je proizašla povoljna cijena struje za domaćinstva – podvlači naš sagovornik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79