Emotivna priča o preminulom dr. Adnanu Burini iz Tuzle!

In Memoriam – Dr. Adnan Burina

(Piše: prof.dr. Jacob Bergsland)

Sjedim u samoizolaciji u Norveškoj zbog pandemije i nisam se u mogućnosti vratiti u Tuzlu od marta prošle godine, dok mi nedostaju moja porodica i mnogi prijatelji u gradu u kojem sam proveo veći dio vremena tokom posljednjih 25 godina.

Danas sam dobio tužnu poruku da je dr. Adnan Burina umro. Iako ga nisam vidio nekoliko godina, bio sam veoma svjestan njegovog doprinosa pacijentima u Tuzli i u cijeloj Bosni.
Upoznao sam dr. Burinu u vezi s njegovim putovanjem u Opštu bolnicu Buffalo, gdje je proveo određeno vrijeme zajedno sa svojim kolegom dr. Dzevdetom Smajlovicem na odjelu dr. Larryja Jacobsa, svjetski poznatog neurologa sa poznatog Instituta za neurologiju Dent u gradu Buffalo.

Doktor Larry Jacobs bio je učesnik neurološke konferencije u Haagu u Holandiji i jedan dan je otišao da posmatra slučaj pred ratnim sudom gdje su neki zloglasni ratni zločinci procesuirani zbog svojih zločina u Bosni. Dr. Jacobs, koji je Jevrejin i koji je izgubio članove porodice u Holokaustu, osjetio je snažnu potrebu da učini nešto za Bosnu. Po povratku u Buffalo, pitao me je može li pomoći u programu razmjene između Opće bolnice Buffalo i UKC-a u Tuzli. Odlučili smo pozvati dvoje mladih neurologa da provede neko vrijeme u institutu dr. Jacobsa.

To je postala priča o uspjehu. Ne znam toliko o neurologiji, ali dr. Jacobs mi je rekao da jedva da je ikada vidio bolje neurologe od tima Burine i Smajlovića. “Ovi momci su geniji, rekao je, volio bih ih zadržati, ali oni se žele vratiti”. I oni su se vratili i bili su važni članovi tuzlanske medicinske službe.

Tužno je za Tuzlu što je izgubila tako izvrsnog doktora i dobru osobu. Moje saučešće porodici i svim pacijentima koji su imali koristi od njege koju im je pružao.

prof.dr.Jacob Bergsland
Kragerø, Norveška
11. marta 2021.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79