EPP izrazila podršku dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini

Evropska pučka stranka, najveća grupacija u Evropskom parlamentu, dala je podršku dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

“Proces evropskih integracija uspješno je transformirao zemlje koje su danas jake države članice EU. To je motivisalo reforme za koje su mnogi mislili da su nemoguće. To je stvorilo mir i prosperitet. Tako može biti i u Ukrajini i Moldaviji”, navodi se u saopćenju EPP-a.

Dodaju da isto tako, Zapadnom Balkanu EU mora ponuditi jasnu evropsku budućnost sa jasnim vremenskim okvirom ka članstvu, a u međuvremenu zemlje regiona približiti EU konkretnim projektima.

“EPP snažno podržava davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini uz razumijevanje da se poštuje Briselski politički sporazum, uključujući i neophodno usvajanje izmjene Izbornog zakona, što je hitno potrebno kako bi se omogućilo uspostavljanje funkcionalnih institucija nakon predstojećih izbora, čime bi se unaprijedilo zemlje u 14 ključnih prioriteta”, navodi se.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79