Erdogan napao Netanyahua: Prvi put se javio Putin

3

Načelnik glavnog štaba izraelske vojske, Herzi Halevi, izjavio je da će Izrael odgovoriti na historijski napad Irana dronovima i projektilima na židovsku državu. Halevi je to izjavio prilikom posjeta izraelskoj zračnoj bazi Nevatim, koja je lakše oštećena u prvom direktnom napadu na Izrael izvedenom s iranskog teritorija, prenosi BBC.

Uprkos pozivima UN-a i Sjedinjenih Američkih Država na suzdržanost, Izrael će sigurno odgovoriti na iranski napad. Na jučerašnjoj sjednici izraelskog ratnog kabineta vodila se žestoka rasprava o tome kada i kako odgovoriti.

Premijer Izraela, Benjamin Netanyahu, iznenadio je mnoge pozivom na sigurnosni brifing u Tel Avivu. Izrael je objavio da će odgovoriti na napad, ali nije otkrio kako.

Neki ključni podaci jesu da je Erdogan napao Netanyahua, optužujući ga da želi izazvati regionalni rat. Dok bivši američki savjetnik tvrdi da Izraelu treba “majka svih kibernetičkih napada” na iranski nuklearni program. Iran je poručio Izraelu i Zapadu da neće čekati dugo na odgovor na novi izraelski napad te da je spreman na brzi odgovor.

Zatim je , šef UN-a, Antonio Guterres, pozvao je na maksimalnu suzdržanost nakon iranskih napada na Izrael, upozorivši da je Bliski istok “na rubu”.

Bijela kuća i Velika Britanija su upozorile Izrael da neće sudjelovati u odgovoru na iranski napad. A šef diplomatije EU izrazio je nadu da odgovor Izraela neće dovesti do eskalacije, dok je Rusija izrazila “ekstremnu zabrinutost” zbog eskalacije sukoba.

Iran je poslao poruku Zapadu ističući da bi trebao cijeniti njihovu suzdržanost.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79