Evo kako u EU rješavaju problem povratnika u činjenju saobraćajnih prekršaja, a kako to rade u BiH

Evo kako u EU rješavaju problem povratnika u činjenju saobraćajnih prekršaja, a kako to rade u BiH


U Evropi se problem povratnika u činjenju saobraćajnih prekršaja, uključujući vozače s nagomilanim kaznama, tretira na različite načine, ali generalno, pristup je strožiji nego u Bosni i Hercegovini.

  1. Zatvorska kazna: U nekim evropskim zemljama, kao što je Njemačka, vozači s velikim brojem neplaćenih kazni ili onima koji kontinuirano krše saobraćajne propise, mogu biti kažnjeni zatvorskom kaznom. Na primjer, vozači uhvaćeni sa visokim nivoom alkohola u krvi mogu dobiti kazne koje uključuju zatvor, oduzimanje vozačke dozvole na najmanje šest mjeseci i obavezne psihološke procjene prije nego što im se dozvoli ponovo voziti​ (Fleet Europe)​​ (Aktueller Bussgeldkatalog 2024)​.
  2. Novčane kazne i zabrane vožnje: U većini evropskih zemalja, vozači s neplaćenim kaznama suočavaju se s visokim novčanim kaznama i zabrane vožnje. Na primjer, u Finskoj, vozači s više prekršaja mogu dobiti zabranu vožnje koja se produžava s svakim dodatnim prekršajem​ (Poliisi)​.
  3. Psihološka savjetovanja i rehabilitacija: Neke zemlje, poput Njemačke, zahtijevaju od vozača s ponovljenim prekršajima da prođu kroz medicinsko-psihološku procjenu (MPU) prije nego što im se dozvoli ponovno polaganje vozačkog ispita​ (Aktueller Bussgeldkatalog 2024)​.
  4. Automatska razmjena informacija: Evropska unija je uspostavila sistem razmjene informacija između država članica, što omogućava da se kazne za saobraćajne prekršaje, uključujući one počinjene u inostranstvu, efikasno naplate. Ovo uključuje i zabrane vožnje koje mogu biti prepoznate i sprovedene širom EU​ (The AA)​​ (RAC)​.
  5. Upotreba digitalnih tehnologija: U planu je uvođenje digitalnih vozačkih dozvola koje će olakšati praćenje prekršaja i sprovođenje kazni na nivou cijele EU. Ove dozvole će omogućiti bržu i efikasniju kontrolu vozača i primjenu sankcija​ (Fleet Europe)​.

Pristup u BiH

Pristup u Bosni i Hercegovini prema povratnicima u činjenju saobraćajnih prekršaja koji imaju nagomilanih neplaćenih kazni se razlikuje od pristupa u mnogim evropskim zemljama. U BiH, problem nagomilanih neplaćenih saobraćajnih kazni često se tretira kroz administrativne kazne, ali efikasnost ovih mjera je upitna.

Problemi i izazovi

  1. Nagomilane kazne: U BiH, vozači često imaju mogućnost da akumuliraju značajan broj neplaćenih kazni, koje mogu doseći i do nekoliko hiljada maraka. Zbog nedostatka efikasnog sistema naplate i kontrole, mnogi vozači nastavljaju voziti bez plaćanja kazni.
  2. Nedovoljna kontrola: Policija često nema dovoljno resursa ili podrške da efikasno sprovede postojeće zakone. Ovo dovodi do situacija gdje vozači s velikim brojem neplaćenih kazni i dalje učestvuju u saobraćaju bez značajnih posljedica.
  3. Nedostatak strožih kazni: U poređenju s evropskim zemljama, BiH nema toliko stroge kazne poput oduzimanja vozačke dozvole na duži period ili obaveznih psiholoških procjena za povratnike u činjenju prekršaja.

Zaključak

Trenutni pristup u BiH prema povratnicima u činjenju saobraćajnih prekršaja s nagomilanim neplaćenim kaznama zahtijeva značajna poboljšanja kako bi se povećala sigurnost na cestama i osigurala dosljedna primjena zakona. Uzimanje primjera iz evropskih zemalja moglo bi biti korisno u oblikovanju efikasnijih mjera za borbu protiv ovog problema.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija