Evo koji su zastupnici glasali protiv smjene Vijeća ministara BiH

Za smjenu Vijeća ministara BiH na sjednici državnog parlamenta glasalo je 13 zastupnika, 25 njih je bilo protiv, a troje suzdržanih što znači da inicijativa nije usvojena.

Evo ko je podržao rad Zorana Tegeltije i institucije kojom predsjedava.

Zastupnici koji su glasali protiv smjene Vijeća ministara BiH uglavnom dolaze iz stranaka koje imaju svoje državne ministre.

To su Borjana Krišto, Denis Zvizdić, Nebojša Radmanović, Alma Čolo, Halid Genjac, Šemsudin Dedić, Nermin Mandra, Edin Mušić, Safet Softić, Adil Osmanović, Darijana Filipović, Mijo Matanović, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Snježana Novaković-Bursać i Predrag Kožul.

Uprkos ranijim prozivkama da bi SDA trebalo da podrži smjenu, samo je Šemsudin Mehmedović iz ove stranke odlučio ustuknuti, pa je stoga ostao suzdržan pri glasanju. Ni za ni protiv glasao je i HDZ-ov Nikola Lovrinović.

Nenad Nešić, aktuelni predsjednik DNS-a je jedini zastupnik koji je zapravo glasao za smjenu Vijeća ministara, a ima svog državnog ministra Miloša Lučića.

Očekivano za smjenu su bili zastupnici iz opozicionih klupa – Iz Naše stranke Predrag Kojović, Damir Arnaut i Mirjana Marinković-Lepić; iz Nezavisnog bloka koji je pokrenuo inicijativu glasala je Aida Baručija, iz A-SDA Jasmin Emrić.

Iz Republike Srpske, osim Nenada Nešića, za smjenu su bili još PDP-ovi Branislav Borenović i Mira Pekić, a iz SDS-a Mirko Šarović i Dragan Mektić.

Ovakvo glasanje je bilo sasvim očekivano, a sve i da se desilo nemoguće inicijativa bi morala proći još jedno glasanje, u Domu naroda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79