Evo šta je “parkour trik” zbog kojeg je preminuo 15-godišnjak na ekskurziji

Pogibija 17-godišnjeg učenika porečke Srednje škole Mate Balote na maturalnom putovanju u Pragu u noći s petka na subotu dogodila se nakon što je preskočio ogradu na balkonu uz restoran na petom spratu i pao kroz otvoreni prostor, potvrdila je za HRT hrvatska ambasadorica u Češkoj Ljiljana Pancirov.

– Uviđajem je policija utvrdila da je riječ o nesretnom slučaju. Mladić je preskočio ogradu na balkonu uz restoran na petom spratu i najvjerovatnije je htio izvesti “parkour-trik”. Radi se o vještini prevladavanja određenih prepreka, no, nažalost, kod tog skoka učenik je pao kroz otvoreni prostor – izjavila je ambasadorica Pancirov.

Dodala je kako će obdukcija biti gotova tokom dana budući da se radi o nesretnom slučaju te da će od utorka biti moguće organizirati prijevoz poginulog mladića u Hrvatsku.

U međuvremenu, prenosi Hina, učenicima i nastavnicima pruža se psihološka pomoć, uključen je krizni tim, stručnjaci i psiholozi, poštuju se i slijede svi posebni protokoli. U ovom slučaju najprije se radi s učenicima koji su bili svjedoci tragedije, zatim s razredom koji je učenik pohađao, a organiziraju se i posebni roditeljski sastanci.

– Sve se to radi kako bi se izbjegle dodatne posljedice – naveli su iz porečke Srednje škole.

Parkour je metoda vježbe i način kretanja, u kojem je cilj doći s jednog mjesta na drugo, odnosno s točke A na točku B, najbrže moguće, bez ikakve opreme.

Uključuje trčanje, penjanje, skakanje i ostale vratolome pokrete.

Dakle, riječ je svojevrsnom sagledavanju okoline na drugačiji način. Konkretan primjer može biti preskakivanje s jednog krova na drugi, umjesto da se spusti u prizemlje s jednog krova, prijeđe u drugu zgradu i popne na krov.

Takve i slične pokrete često viđamo u filmovima i video igrama, gdje junaci u pravilu trče po krovovima, preskaču zidove i izvode slične pokrete i radnje.

Parkour postoji stoljećima, a populariziran je posljednjih nekoliko desetljeća upravo zahvaljujući filmovima, video igrama i reklamama.

Primjer Parkoura bio bi i kada se netko, umjesto po stepenicama, spusti (sklizne) po ogradi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79