Evropska agencija odobrila Moderninu vakcinu protiv koronavirusa

Odbor za lijekove za humanu upotrebu (CHMP) je saopćio da je donesena odluka o preporuci za odobrenje Modernine vakcine protiv koronavirusa, čime će biti omogućeno uslovno stavljanje vakcine u promet.

Evropska agencija za lijekove (EMA) donijela je odluku o preporuci za odobrenje vakcine protiv koronavirusa koju je razvila američka kompanija Moderna, javlja Anadolu Agency (AA).

Odbor za lijekova za humanu upotrebu (CHMP) je saopćio da je donesena odluka o preporuci za odobrenje Modernine vakcine, čime će biti omogućeno uslovno stavljanje vakcine u promet.

U saopćenju se navodi da je efikasnost vakcine protiv koronavirusa 94,1 posto te se dodaje da se može primjenivati na osobama starijim od 18 godina.

U ovoj fazi se očekuje odobrenje Evropske komisije, a nakon odluke koju je donijela EMA oglasila se i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“EMA je procijenila da je Modernina vakcina sigurna i efikasna. Sada radimo na tome da se vakcina brzinski odobri i stavi u upotrebu u EU-u“, napisala je Von der Leyen.

Distribucija vakcine zemljama članicama EU-a očekuje se ubrzo nakon odobrenja od Evropske komisije.

Federalna američka agencija za hranu lijekove (FDA) je 19. decembra odobrila hitnu upotrebu vakcine.

Riječ je o drugoj vakcini koja je nakon vakcine kompanija “BioNTech” i “Pfizer odobrena u EU-u.

Evropska unija je 21. decembra odobrila uslovnu upotrebu vakcine protiv koronavirusa kompanija “BioNTech” i “Pfizer”, dok je 27. decembra počela vakcinacija širom EU-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79