Fahrudin Solak: Mogli smo naručiti i mašinu za teleportiranje

Fahrudin Solak: Mogli smo naručiti i mašinu za teleportiranje


Optuženi Fahrudin Solak, koji se u sudnici voli pohvaliti da je inženjer i da se razumije u respiratore, izjavio da nema potrebe povezivati uvezene respiratore sa jedinicama njege. Svjetskog stručnjaka iz biomedicinskog inženjeringa Leandra Pecchiju, koji kaže da ACM 812 A nisu za intenzivnu njegu, pitanjima pokušao diskreditovati i optuženi Fikret Hodžić.

Svjetski stručnjak: Respiratori koje su kupili Fadil Novalić i kompanija nisu za intenzivnu njegu

I sam sam inženjer precizne mehanike, obratio se optuženi Fahrudin Solak svjetskom stručnjaku iz biomedicinskog inženjeringa Leandru Pecchiji, koji je po zahtjevu Tužilaštva BiH vještačio sporne ACM 812 A respiratore i utvrdio je da nisu za intenzivnu njegu, prenosi Žurnal.

„Nema potrebe povezivati uvezene respiratore sa jedinicama njege“, rekao je Solak ispitujući vještaka o razlikama između transportnog i stacionarnog respiratora. Na ovu njegovu konstataciju vještak se namrštio, ali nije ništa odgovorio.

Solak je u dosadašnjem toku suđenja svjedocima i vještacima često ukazivao na to da je inženjer i da se razumije u respiratore.

Ovaj put ispitivao je svjetskog eksperta o broju intenzivnih njega u Bergamu i u BiH tokom pandemije. Zaključio je da su na početku pandemije u Bergamu pacijenti bili smješteni po hodnicima dok je u BiH u to vrijeme bilo spremno 30 sportskih sala za pacijente.

Pokušao je Solak biti i sarkastičan kada je rekao da su „mogli naručiti i mašinu za teleportiranje“.

Svoje „znanje iz oblasti respiratora“ voli pokazivati i optuženi Fikret Hodžić, posebno kada su u sudnici vještaci.

„Novinar sam po zanimanju i postaviću vam nekoliko pitanja u tom duhu“, obratio se Hodžić uglednom ekspertu Leandru Pecchiji.

Fikret Hodžić: Ono što radite vrlo je temeljito, pa je li moguće da jedan profesor, u najvećem procesu u BiH, svoje istraživanje temelji na osnovu interneta.

Leandro Pecchia: Ne možete reći da je sve ono što se nađe na internetu loše. U vašoj sposobnosti je da odredite koji izvori su dobri, a koji nisu. Ja sam za to sposoban.

Fikret Hodžić: Vidim super ste istraživali. Jeste li nagrađivani za vaš rad u posljednje vrijeme u BiH?

Leandro Pecchia: Ne, nisam.

Fikret Hodžić: Jeste li sigurni? Da li ste dobili nešto od Akademije nauka u BiH?

Leandro Pecchia: Ne. Ja sam počasni član akademije, a saradnik sam i Britanske akademije nauka i umjetnosti i sarađujem sa brojnim svjetskim relevantnim institucijama.

Fikret Hodžić: Ja mislim da je to za vas nagrada.

Leandro Pecchia: To je vaše mišljenje.

Fikret Hodžić: Isto kao i vaše koje slušam cijeli dan.

Podsjetimo da je Hodžić na isti način pokušao diskreditovati i vještaka Ismeta Suljevića, specijalistu anestezije koji je saslušan početkom ove godine. Na račun doktora Suljevića Hodžić je tada iznio niz opaski tipa da je do tada „vještačio samo jednu nesreću u Goraždu“.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija