FBiH za nauku planira 350.000 KM, a za stranke skoro 4 miliona?

Iz Platforme za progres (PZP) upozorili su da je prijedlogom budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu planirano znatno manje novca za nauku.

Kako su saopćili iz ove stranke, za stavku “Tekući transferi neprofitnim organizacijama – transfer za oblast nauke od značaja za Federaciju” je namijenjeno 29 posto od ukupnih sredstava dodijeljenih u prošloj godini.

Espertni savjet za obrazovanje PZP-a je ovo nazvao, kako su naveli, sramotnim – perfidnim činom egzekucije naučnog rada u ovom entitetu.

Napomenuli su i na to koliko novca se troši na nauku u nekim drugim državama.

“Potcrtavamo činjenicu da naučno-tehnološki doprinos diktira svaki segment života pojedinca, porodice i društva u cjelini, direktno se vežući za kvalitet života, zdravlje, progres i osjećaj zadovoljstva u svakom periodu razvoja moderne ljudske civilizacije, a u 21. vijeku to je još i više naglašeno.

Naravno da su to prepoznale sve društvene zajednice evropskog kontinenta, čiji smo stanovnici, podsjećamo, i mi, građanke i građani Bosne i Hercegovine. Izdvajanja većine tih država za nauku su između dva do tri posto godišnjeg BDP-a, dok Bugarska i Hrvatska koje su na začelju izdvajaju tek 0,75 odnosno 0,86 posto”, ukazali su.

Podsjetili su da se u Bosni i Hercegovini, kako su naveli, u nauku ulaže 0,2 posto BDP-a, a za njih je to jedan od razloga zašto mladi odlaze iz države.

Prema njihovoj procijeni, predloženim budžetom FBiH za ovu godinu je planirano smanjenje sredstava za nauku za 71 posto.

“Na tako nisko ulaganje iz prethodnih godina, ovogodišnjim budžetom planirano je dodatno umanjenje za 71 posto tj. tek 29 posto prošlogodišnjeg budžeta na ime Transfera za oblast nauke od značaja za Federaciju što iznosi mizernih 350.000 KM. Podsjećamo na činjenicu da Bosna i Hercegovina ima negativan prirodni prirast, da joj prijeti opasnost od postajanja države starih ljudi, te da su izuzetno snažne mjere poticanja nataliteta i stimuliranja ostanka mladih u našoj državi nužno potrebne”, ukazali su.

U PZP-u su podsjetili i da se istvoremeno, kako su istakli, namjerava znatno povećati potrošnja za finansiranje stranaka.

“Da bi apsurd bio i veći, poređenja radi navodimo i činjenicu da je istovremeno na ime izdavanja za političke stranke i koalicije izdvojeno tri miliona i 800 hiljada što iznosi 190 posto prošlogodišnjeg budžeta. Ovo predstavlja samo još jedan od primjera sadašnjeg određivanja prioriteta i vođenja države od strane vladajućih struktura u Federaciji. Naknadna analiza za budžet Republike Srpske i za Dristrikt Brčko će uslijediti”, najavili su.

Ekspertni savjet za obrazovanje ove partije je pozvao na stručno i naučno osposobljavanje kao doprinos povećanju zapošljivosti te ostanku građana u svojoj zemlji. Smatraju da je to i doprinos povećanju nataliteta i uspjehu svakog poejdinca.

“Smatramo da je obrazovan, mlad i motiviran pojedinac ključ budućeg razvoja Bosne i Hercegovine. Apelujemo da se višestruko povećaju ulaganja u nauku i fokus djelovanja stavi na obrazovanje. To će nas dovesti u stabilnu, funkcionalnu, prosperitetnu i pravednu državu Bosnu i Hercegovinu”, zaključili su u Platofrmi za progres.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79