Federalna tv: U Jablanici su bili logori pod kontrolom ARBiH. Jablanički borci: To je laž!

Federalna televizija je 1. marta u najgledanijoj emisiji “Dnevnik 2” emitovala prilog u kojem tvrde da su na području Jablanice postojali logori pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine.

“Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća bivši logoraši su obilježili 29. godišnjicu zatvaranja logora Armije Republike BiH u Muzeju Bitka za ranjenike u Jablanici. Kroz njega je u nekoliko mjeseci prošlo više od 600 Hrvata, mahom starijih, žena i djece. U Muzej su od 15. travnja 1993. dovođeni mještani hrvatske nacionalnosti iz Jablanice, Doljana, Drežnice i Grabovice. Među zatočenicima bilo je pripadnika HVO-a, no uglavnom su tu bili žene, starci i djeca. Zatočenike boli i negiranje dijela javnosti da je Muzej „Bitka za ranjenike“ bio logor…”, kažu u prilogu novinari FTV.

Brzo je uslijedila reakcija jablaničkih boračkih udruženja u kojem kažu da iza svega stoji provokacija boraca za paradržavnu tvorevinu Herceg-Bosnu.

Tvrde da Jablanica u najtežim ratnim uslovima nije imala logore. Prostori osnovne i srednje škole, objekat kina, izbjeglička naselja i privatni prostori, kao i Muzej bili su, kažu, prostori u kojima je u to vrijeme bilo smješteno hiljade izbjeglica.

Svi su oni, navode iz jablaničkih boračkih udruženja, primali hranu iz zajedničkih javnih kuhinja, svima je u skladu sa mogućnostima pružana zdravstvena usluga sa patronažnom službom, te su se mogli kretati kad god žele.

Jučerašnje obilježavanje i polaganje vijenaca ispred Muzeja smatraju provokacijom koju iniciraju protagonisti i borci za paradržavnu tvorevinu Herceg-Bosnu.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79