Fejzulah Avdić se izjasnio krivim: Zbog milionske poslovne prevare u Americi mora iza rešetaka

Američki federalni sud bi sutra trebao donijeti presudu u slučaju Fejzulaha Avdića, porijeklom iz BiH, koji se zajedno sa svojom klijenticom izjasnio krivim za poslovnu prevaru. Tužilaštvo za njega traži zatvorsku kaznu od čak 27 mjeseci.

Preduzetniku bh. porijekla prijeti zatvor u Americi zbog milionske poslovne prevare

Američki federalni sud bi sutra trebao donijeti presudu u slučaju Fejzulaha Avdića, porijeklom iz BiH, koji se zajedno sa svojom klijenticom izjasnio krivim za poslovnu prevaru. Tužilaštvo za njega traži zatvorsku kaznu od čak 27 mjeseci.

Fejzulah Avdić (32) je vlasnik špediterske kompanije koji je u prošlosti nizao uspjehe, a 2019. godine je uvršten i na Forbesovu listu najutjecajnijih ljudi na svijetu mlađih od 30 godina. Međutim, tužilaštvo ga sada tereti za tešku prevaru, koja je trajala godinama.

Naime, Avdić je zajedno sa Bridgett Burris (49) optužen da joj je plaćao kako bi pogodavala pri izboru njegove kompanije u pružanju usluga transporta firmi “Constellium”, u kojoj je radila, pišu američki mediji.

Federalni istražioci tvrde da je riječ o prevari tj. poslovnoj šemi u kojoj su se oboje nezakonito obogatili. Burris je potajno primala uplate od Avdića, a prema podacima do kojih su došli, isplatio joj je ukupno 750.800 dolara.

Njegova firma Stryker Logistics je na tim pogodovanim poslovima s Constelliumom zaradila više od 14 miliona dolara. Štaviše, saradnja je bila toliko bliska da je Burisova Avdiću čak i otkrivala koliku je ponudu dala koja kompanija.

Navodno, njihova poslovna saradnja trajala je od novembra, 2017. godine do oktobra 2019. godine. Na samom početku saradnje Avdić je Burisovoj ponudio 200 dolara za svaki posao koji Constelliun dodijeli njegovoj kompaniji.

Ona je, inače, bila na takvom radnom mjestu da je imala uvid u tendersku dokumentaciju kao i to koja špediterska kompanija je dala najbolju ponudu. Međutim, nakon dogovora sa Avdićem, ona je zanemarivala sve te ponude.

Tužioci traže zatvorsku kaznu od 27 mjeseci za Avdića i neodređenu zatvorsku kaznu za Burrisa.

Optužnica protiv njih dvoje je podignuta je još 2021. godine, a oni su se nakon nekog vremena izjasnili o krivici. I Avdić i Burisova su se izjasnili krivim po jednoj tački optužnice, koja ih tereti za poslovnu prevaru piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79