Feliks Vidović o suicidu mladih ljudi: Zakazali smo kao kolektiv, MUP nije

Policija će učiniti sve u njenoj moći da pomogne u rasvjetljavanju uzroka samoubistava nekoliko maloljetnika u selu Jardol kod Viteza, kazao je ministar unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona Feliks Vidović.

– Želim izraziti najdublje moguće saučešće porodicama tragično preminulih mladih osoba. Kad su u pitanju aktivnosti koje je MUP provodio, sastavljen je izvještaj nakon uviđaja i dostavljen je nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Prema informacijama kojima raspolažem, Tužiilaštvo SBK formiralo je predmet kako bi se ispitale sve okolnosti u vezi s nemilim događajima. MUP je na raspolaganju i nadležnom tužilaštvu kao i svim građanima koji eventualno imaju neka saznanja o potencijalnim razlozima – izjavio je Vidović nakon sjednice kantonalne vlade.

Zasad, kaže, Tužilaštvo još nije zatražilo od policije pokretanje istrage.

– Predmet je tek formiran, ovih dana imat ćemo sastanke s Tužilaštvom pa ćemo vidjeti u kom pravcu ići. Činjenica je da sama učestalost upućuje na osnovanu sumnju da se ne radi o izoliranom slučaju. Sad što je razlog tome?

To su toliko kompleksne teme, trebalo bi interdisciplinarno pristupiti tome probleme i eventualno pokušati dokučiti potencijalne razloge. Hoćemo li uspjeti, vidjet ćemo – kazao je.

Vidović je dodao kako smatra da MUP nije zakazao u ovom slučaju.

– Mislim da MUP nije zakazao, je li zakazala društvena zajednica, jesmo li svi zakazali kao kolektiv, očito jesmo. Sad, gdje se krije taj uzrok, nažalost, nisam kadar odgovoriti na to pitanje – rekao je Vidović.

Podsjetimo, samoubistvo u posljednje dvije godine počinila su četiri tinejdžera iz ovog naselja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79