Oprez vozači! Danas počinje školska godina

Jedan od najvažnijih i najuzbudljivijih dana u životu jednog djeteta je zasigurno polazak u školu. Najvažniji je prvi dan, ne samo za učenike prvog razreda – prvačiće nego i za sve školarce ali i učitelje i roditelje.

Nova školska godina znači povećan broj djece, školaraca u saobraćaju/prometu. Vozači kao najodgovorniji učesnici u saobraćaju, naročito oprezno morati će voziti u blizini škola, vrtića ali i u cestama u naseljima koje vodu u smjeru škola.

Apelujemo na sve vozače da voze sa pojačanim mjerama opreza posebno u blizini škola i na prilaznim pravcima, te da poštuju saobraćajne/prometne znakove, posebno pješačke prelaze koje koriste djeca kao najranjivija skupina sudionika u saobraćaju.

Takođe, vozači se pozivaju na dosljedno poštivanje saobraćajnih/prometnih znakova ograničenja brzine kretanja vozila kako bi mogli na vrijeme reagirati na sve opasnosti i incidentne situacije koje se mogu očekivati kod povećanog saobraćaja/prometa djece – pješaka na cestama te ustupanje prednosti prolaska pješacima na obilježenim pješačkim prijelazima.

Ministarstvo se naročito obraća djeci sa nekoliko savjeta kojih trebaju da se pridržavaju sa ciljem povećanja njihove vlastite bezbjednosti kao najranjivijih učesnika u saobraćaju/prometu:

  • nikada ne pretrčavajte cestu, hodajte i krećite se pažljivo,
  • ne ometajte kretanje vozila, hodajte trotoarom ili pješačkom stazom,
  • nikada ne izlazite na cestu između parkiranih vozila, cestu prelazite na obilježenom pješakom prelazu tzv. „zebri“,
  • cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca,
  • uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila,
  • kada se vozite u vozilu ne zaboravite se vezati u odgovarajućoj autosjedalici na stražnjem sjedalu jer siguronosni pojas spašava život, a naročito dječiji.

Dragi naši prvačići, dragi naši učenici, dragi roditelji, nastavnici i odgajatelji neka Vam je sretan i radostan početak školske godine i želimo Vam što više uspjeha i puno lijepih trenutaka i da Vam škola ostane u trajnom i lijepom sjećanju kao jedan od onih trenutaka u životu kada ste otvorili vrata novim izazovima, spoznajama i novim prijateljstvima!

 

Aktivirajte BESPLATNO najveću Viber grupu vezanu sa saobraćaj u BiH

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79