Feroelektro tuži Staniće: Tvrde da imaju krucijalan dokaz!

Feroelektro tuži Staniće: Tvrde da imaju krucijalan dokaz!


Švicarski osnivač SA Dagitima (nekada Stanić-invest) pravno likvidiran. Ko je krajem avgusta provalio u sjedište Feroelektra i otuđio dokumentaciju? Jašarević: Problemi sa Feroelektro TIS. Okuka: Nisu platili obaveze

Ako je suditi prema dokumentaciji koja je predata Općinskom sudu u Travniku, 19. decembra kada bi u ovom sudu trebala početi glavna rasprava po tužbi preduzeća Feroelektro d.d. Sarajevo protiv tužene firme SA Dagitim Kreševo, ovaj nekadašnji privredni gigant bi nakon dužeg vremena mogao ishodovati značajnu pravnu bitku.

Firma SA Dagitim je tužena radi utvrđivanja ništavnosti registracije odnosno samog osnivanja ove firme. Riječ je o preimenovanoj firmi Stanić-invest koju su osnovali Stanići iz Kreševa, biznismeni koji su godinama slovili za ljude bliske HDZ-u BiH, a koji su u propaloj privatizaciji pokušali preuzeti ogromnu imovinu nekadašnjeg giganta Feroelektra.

Propala privatizacija

Nakon što je 2012. prvostepeno, a 2014. u potpunosti raskinut privatizacijski ugovor sa Stanić-investom po tužbi Agencije za privatizaciju FBiH, kreševska firma je tužila Feroelektro zbog navodnih dugova.

No, s obzirom na dokaze koje posjeduje Feroelektro, sudska odluka kojom bi se u predstojećem sudskom postupku u Travniku poništila registracija SA Dagitima, učinit će pravno neodrživom presudu Općinskog suda Sarajevo iz 2021. kojom je prodata ogromna imovina Feroelektra u Sarajevu. Tako bi, naime, bili ispunjeni svi uslovi za obustavu izvršnog postupka kod istog ovog suda u kojem se prodaju nekretnine na kojima Feroelektro ima pravo raspolaganja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija