Fikret Abdić bez većine i u pat-poziciji: Velika Kladuša paralisana blokadom budžeta

Finansijski tokovi u općini Velika Kladuša su trenutno paralisani, a razlog tome je što je ova lokalna zajednica u tekuću godinu ušla bez usvojenog budžeta i odluke o privremenom finansiranju, zbog čega su onemogućena sva budžetska plaćanja.

Razlog tome je aktuelna politička situacija, s obzirom na to da je prije nekoliko mjeseci Laburistička partija, čiji je osnivač ratni zločinac Fikret Abdić Babo, aktuelni načelnik ove općine, izgubila većinu u Općinskom vijeću Velika Kladuša, tako da u tom tijelu trenutno vlada pat-pozicija. Pokušaj da se usvoji odluka kojom bi se omogućilo privremeno finansiranje nije prošla, jer su protiv nje glasali vijećnici iz opozicionih političkih partija.

U međuvremenu, Nacrt ovogodišnjeg budžeta upućen je u javnu raspravu, te će se nakon toga naći pred općinskim vijećnicima. Zbog ovakve situacije nezadovoljni su budžetski korisnici kojima nije isplaćena niti decembarska plata, a iz Centra za socijalni rad upozorili su kako su ugrožene i sve socijalne kategorije kojima je blokirana isplata njihovih primanja.

Odluka o privremenom finansiranju je tehnička odluka kojom se omogućava funkcionisanje sistema. Nažalost, takva odluka nije podržana, za nju su glasali samo poslanici Laburističke stranke, a ostali su bili protiv. U ovu godinu smo ušli bez ikakvih finansijskih obaveza za protekli period i sada imamo čudnu situaciju da na računu imamo dosta sredstava, ali je njihova isplata blokirana. Svi treba da shvate da ovo nisu političke odluke, već da od toga zavisi funkcionisanje naše lokalne zajednice – kaže Ervin Abdić, savjetnik aktuelnog općinskog načelnika.

Dodaje kako bi, ukoliko ovakva situacija potraje, moglo doći i do kolapsa osnovnih komunalnih usluga koje se finansiraju iz lokalnog proračuna.

Iz Laburističke stranke optužili su svoje političke konkurente da vještački žele proizvesti krizu kako bi na taj način stvari u Velikoj Kladuši učinili što gorima, te ističu kako se iza svega krije politikantstvo i nečasni interesi nekolicine pojedinaca. S druge strane, predstavnici opozicije zamjeraju Abdiću i laburistima da su privatizirali budžet i da im on isključivo služi za opstanak na vlasti i zadovoljavanje ličnih interesa.

Politička situacija u Velikoj Kladuši je već mjesecima konfuzna, jer ne postoji jasno definisana parlamentarna većina. Podsjećamo da su prije dva mjeseca poslanici SDA, SDP, Naše stranke, Narodnog evropskog saveza, Demokratske narodne zajednice, te dva nezavisna vijećnika, skupili petnaest ruku za opoziv Abdića. Međutim to je propalo nakon što na sjednicu, na kojoj se trebalo glasati o tome, nije došao Ibrahim Kajtazović (SDP), koji je u međuvremenu isključen iz te političke partije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79