Fikret je ležao u zatvoru za 3 metra drva, a načelnik Trnova je nelegalno posjekao hiljadu kubika šume!

Krajem prošle godine društvene mreže, novine, portali, brojne televizije, danima su pričali o Fikretu Dediću iz Bužima, nekadašnjem borcu Armije RBiH, koji je prema presudi tamošnjeg pravosuđa osuđen na pola godine zatvora jer je priveden u krađi tri metra drva.

Demobilisani borac koji je bio prije nekoliko godina na boračkim protestima u Sarajevu napadnut tokom sukoba s policijom nije imao stalni posao, te je svoje troje djece i ostatak porodice prehranjivao raznim fizičkim poslovima koje je obavljao.

Bužimski lav, kako ga zovu kolege, u ratu je ranjen sedam puta, a svoju zatvorsku kaznu je izbjegao zbog solidarnosti boraca i drugih dobrih ljudi, koji skupili novac pomoći njegovoj porodici i platili kauciju za Fikreta.

Ovo je borac iz Bužima koji je osuđen na šest mjeseci robije zbog krađe tri metra drva

Dedić je ovo djelo uradio jer nije mogao da priušti ogrijev, kao ni da prehrani porodicu. Nije želio da krade od komšija, kao ni da pljačka trgovine. Drugog izbora nije imao.

Ono što boli i Fikreta, i njegove najbliže, i prijatelje je činjenica da postoje osobe sa područja Krajine koje su dobile manje kazne za mnogo teža krivična djela.

Borac iz Bužima koji je bio zatvoren zbog krađe tri metra drva: Obećali su mi posao pa me prevarili

,,Kako su slabe ljudske ruke i kako čvrsto može da spava Bog (vlast).”

Fikret je 1973. godište, svoje najljepše dane mladosti je proveo u ratu, boreći se za državu u kojoj je želio da živi. Valjda je normalno da kada neko takav dođe do zida, da institucije države pruže pomoć. Samo što pomoć izostane, a taj nemar najbolje oslikava citat iz Nemira Ive Andrića: Kako su slabe ljudske ruke i kako čvrsto može da spava Bog.

A taj bog je vlast. Moćnici, od onih opštinskih, kantonalnih, entitetskih, državnih. Koji su ne samo gluhi nego i slijepi za sve osim za sebe i svoje benefite.

Fikret sedam puta ranjavan u ratu: Završio iza rešetaka zbog drva, porodica ostala sa 50 KM

Proteklih nekiko dana pisali smo o ogromnoj krađi drveta nadomak Olimpijskog centra na Bjelašnici.

Općina Trnovo je omogućila bespravnu sječu šume na 3,5 hektara kako bi izgradila sportske terene, apartmane i hotel. Većinu je Općina prodala i poklonila privatnim firmama, a za dio posječenih stabala nije moguće utvrditi gdje je završio.

Stotine stabala jele i bukve, što je skoro hiljadu kubika šume, bespravno je posječeno kako bi se očistio prostor za izgradnju poslovno-sportskog centra na Bjelašnici, novog projekta Općine Trnovo koji nepovratno narušava ljepotu ove olimpijske planine.

Načelnik Općine Trnovo, Ibro Berilo tvrdi da su kantonalne vlasti opstruisale projekat.

“Mi našli načina kako da uradimo taj posao i uradili”, kaže Berilo.

Zbog neovlaštene sječe i stavljanja drveta u promet kantonalni inspektori su kaznili Općinu i načelnika Berila sa sedam hiljada maraka. Platili su kaznu i – nastavili po starom. Manji dio posječenih stabala su prodali, dok su skoro polovinu poklonili privatniku koji je sjekao šumu.

U proljeće 2020. godine je na mjestu bespravno iskrčene šume počela priprema za izgradnju sportskih terena, hotela i apartmana.

Berilo je u martu 2019. raspisao tender za izbor firmi za sječu šume i građevinske radove. Tri mjeseca kasnije posao vrijedan 3,15 miliona KM ugovoren je sa konzorcijem firmi “Almy Transport” iz Zenice i “Dolovi” sa Sokoca.

(VIDEO) Krčma šume na vratima olimpijskog centra

Rat u SDA započeo, smije li se Berilo privesti u policiju?

Načelnik Opštine Trnovo Ibro Berilo (SDA) zaratio je s ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Farukom Kapidžićem (SDA).

Od ranije se u određenim SDA krugovima tvrdi kako Berilo sječu šume koristi u svrhu da u pojedinim selima oko Bjelašnice popravlja i obnavlja krovove lokalnom stanovništvu, dodjeljuje zimski ogrijev stanovništvu, te time kupuje glasove za nove izbore.

Berilu je stranački kolega Faruk Kapidžić, kantonalni ministar poručio:

“To je sada princip Opštine Trnovo i Opštinskog vijeća i načelnika. ‘Ovo je moja zemlja, ja ću napraviti pa ću legalizovati’. To je taj princip gdje ljudi pa i opštinski načelnik i svaki pojedini čovjek ovdje ne može da shvati da ako radiš bez dozvole i mimo regulacionog plana, da je jednako kao da si otišao i opljačkao banku. To je jednako krivično djelo”, rekao je Kapidžić.

Krčma šume na vratima olimpijskog centraOpćina Trnovo je omogućila bespravnu sječu šume na 3,5 hektara kako bi izgradila sportske terene, apartmane i hotel. Većinu je Općina prodala i poklonila privatnim firmama, a za dio posječenih stabala nije moguće utvrditi gdje je završio.

Gepostet von CRNA Hronika BIH am Mittwoch, 22. Juli 2020

Šta radi Tužilaštvo, zašto šuti centrala SDA?

Elemenata za krivično gonjenje ima u velikoj količini.

Postavljamo pitanje nadležnim insitucijama pravosuđa, kako je moguće da se kriminal u ovolikoj mjeri dešava, a jedan borac za tri metra šume bude priveden, ispitan, optužen i presuđen na šest mjeseci kazne.

Dok se Berilo bavio švercom i logistikom u ratu, Dedić je tijelom branio domovinu. Njegovih sedam ožiljaka na tijelu to će svjedočiti do kraja njegovog života.

Zašto se načelnik Ibro Berilo ne privede u prostore policije, zašto Tužilaštvo šuti o ovom megalomanskom kriminalu? Kako je Berilo zaštićen pred licem pravde, dok se u drugim bh. gradovima načelnici hapse, privode i gone pred licem pravde?

Zbog čega šuti vrh stranke SDA? Šta je njihova poruka načelniku koji je za milione KM oštetio građane BiH? Kako da predsjedavajući najveće partije u Bošnjaka nije osudio i javno progovorio o kriminalu u partiji? Hoće li ponovo krivac biti neko iz redova SDA koji je odlučio javno progovoriti prije nego je postavio pitanje u centralu stranke?

Ratno stanje u SDA zbog prostora: “To što radi jednako je kao da je otišao i opljačkao banku”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79