Filozofski fakultet u Mostaru pod udarom kritika: Jesu li munare namjerno izostavljene?

Filozofski fakultet u Mostaru pod udarom kritika: Jesu li munare namjerno izostavljene?


Promotivni plakat Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru za prvu ljetnu školu o metodologiji političkih nauka postao je predmet kritika zbog svoje intervencije koja je džamije iza Starog mosta prikazala na način koji ne odražava njihov stvarni izgled.

Munare su preoblikovane, a kupole su izostavljene, što je izazvalo oštru osudu s obzirom na humanistički karakter fakulteta.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Sanel Kajan, izrazio je hitnu potrebu za reakcijom i izjavio da “Sveučilište u Mostaru mora ukloniti lažirani plakat do sutra u podne.”

Navodno su dobili naredbu nadležnih instanci da reagiraju na kontroverznu situaciju.

Sveučilištu u Mostaru postavljen je rok do sutra u podne da reagira na naredbu nadležnih i ukloni spomenuti plakat sa svih zvaničnih kanala.

Ovaj događaj izazvao je brojne reakcije među građanima Mostara te postao predmet rasprave o poštovanju kulturne raznolikosti i pravilnom predstavljanju vjerskih simbola.

Ova situacija s plakatom dodatno se nadovezuje na kontroverze koje su se javile sredinom januara u vezi s predstavljanjem kulturne baštine u Evropskom parlamentu, kada je potpredsjednica EPP-a Željana Zovko nazvala Stari most u Mostaru “hrvatskom kulturnom baštinom.”


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija