Finska policija: Nećemo dozvoliti spaljivanje Kur'ana u našoj zemlji

Policija u Finskoj saopćila je da javno spaljivanje islamske svete knjige Kur'ana neće biti dopušteno u ovoj zemlji, izvijestili su lokalni mediji. Ovakva odluka suprotna je stavu Švedskih vlasti koje su spaljivanje okarakterisale kao slobodu govora.

Državna policijska uprava saopćila je da bi spaljivanje primjerka Kur'ana narušilo vjerski mir, što je kažnjivo djelo u Finskoj, navode mediji, pozivajući se na finsku novinsku agenciju STT.

Javno spaljivanje ili drugo oskvrnuće knjige koju vjerska zajednica smatra svetom će izazvati intervenciju, dodaje policija.

U isto vrijeme švedsko ministarstvo vanjskih poslova ponovilo je svoj stav o spaljivanju primjerka Kur'ana u ime slobode izražavanja.

“Vlada razumije one koji su uvrijeđeni radnjama kao što je spaljivanje svetih spisa. Nije sve što je legalno nužno i prikladno”, istakli su iz švedskog ministarstva.

Dansko-švedski političar Rasmus Paludan, vođa krajnje desne stranke Stram Kurs (Tvrda linija), u petak je zapalio primjerak Kur'ana ispred džamije u Danskoj.

Islamofobni čin dogodio se nekoliko dana nakon što je čelnik krajnje desnice spalio Kur'an ispred turske ambasade u Švedskoj tokom demonstracije koju je odobrila policija.

Paludan je također najavio da će spaljivati ​​primjerak muslimanske svete knjige svakog petka sve dok Švedska ne bude uključena u NATO savez.

U međuvremenu, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u ponedjeljak da bi Turska mogla pokazati drugačiji pristup kandidaturi Finske za NATO od Švedske.

“Ako NATO i ove zemlje (Finska i Švedska) donesu takvu odluku, mi, kao Turska, mislimo da možemo odvojeno procijeniti prijave, ali prije svega, NATO i ove zemlje moraju odlučiti”, rekao je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare.

“Mislim da bi bilo pošteno razlikovati problematičnu zemlju od manje problematične zemlje”, dodao je Cavusoglu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79