Firma iz Ljubuškog za službena vozila naplatila više od 21 firme zajedno

Firma iz Ljubuškog za službena vozila naplatila više od 21 firme zajedno


Nakon što je objavljena informacija da je za organe i tijela Federacije BiH, uključujući Vladu, kupljeno 19 novih automobila, sada je poznato i kome će za ovaj posao biti plaćeno 1,6 miliona KM.

Ljubuška firma M.R.M Export dobila je posao isporuke svih vozila za Službu za zajedničke poslove organa i tijela FBiH Sarajevo.

Službeni putnički automobil koji će biti isporučeni su niže srednje, srednje i više srednje klase, maloprodajne cijene od 50.000, 80.000, 120.000 do 150.000 KM.

Dva su plaćena po 150.000, a dva po 120.000 KM. Za sedam vozila srednje klase plaćeno je po oko 90.000, a za deveti u istom rangu 80.000 KM. Kupljeno je i sedam niže srednje klase, a svaki od njih koštao je oko 50.000 KM.

Za svaki od sedam lotova dostavljeno dvije ili više ponuda, ali je za svaki samo jedna ponuda, i to istog ponuđača, ocijenjena kao prihvatljiva.

Naime, odluka o dodjeli ugovora ovoj firmi nije nikakvo iznenađenje jer se radi o firmi koja već godinama skoro da nema konkurencije na tenderima za nabavku službenih vozila u državnim institucijama, a vrijednost ugovorenih poslova mjeri se milionima maraka.

Prema podacima Dodjele ugovora na portalu Akta.ba od početka 2024. godine ljubuški M.R.M je dobio oko stotinu ugovora vrijednih 6,8 miliona KM. Dobijeni tenderi se odnose za usluge isporuke, održavanja i servisiranja vozila općinskih, kantonalnih i državnih institucija.

Analizirajući dodjele s najvećom vrijednošću, u januaru je objavljena dodjela ugovora za isporuku vozila Graničnoj policiji BiH vrijedna 494.600 KM. Slijedi isporuka limuzine za MUP HNK u iznosu od 376.650 KM, dok je MUP ŽZH za terena vozila iskeširao 202.800 KM.

Prošle godine je firma imala najveći prihod od početka svog poslovanja 33,8 miliona KM, dok je dobit iznosila 2,1 milion KM.

Podsjećamo, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehemdović ranije je ukazao je na šokantne podatke koji se tiču javnih nabavki, odnosno kupovine službenih automobila u institucijama BiH.

Dvije trećine od ukupno 12 miliona KM u Bosni i Hercegovini tenderima je dodijeljeno za četiri firme. Od M.R.M. Ljubuški, uključujući i Podružnicu Mostar, kupljeno je 60 vozila i za njih je ovoj firmi ukupno plaćeno 4,5 miliona KM. Dakle, 37 posto od ukupnih budžetskih sredstava je naplatila firma M.R.M. Ljubuški

Preostalih 32 posto budžetskog novca potrošeno je na kupovinu službenih vozila od 21 firme – iz Sarajeva, Tuzle, Visokog, Odžaka.

“Znači, M.R.M. Ljubuški je za službena vozila prodata državnim institucijama za tri godine naplatio više nego 21 firma zajedno” ukazao je Mehmedović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija