Formiran predmet o prodaji državne imovine na Jahorini

Formiran predmet o prodaji državne imovine na Jahorini


Republika Srpska, entitet u Bosni i Hercegovini, izvršila je prodaju državne imovine, konkretno 56.405 kvadratnih metara zemljišta na planini Jahorini, uprkos zabrani i upozorenjima Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) te postojećim zakonima koji to ograničavaju.

Vlada Republike Srpske prodala je navedeno zemljište za 41,1 milion maraka preduzeću “Drvo Export” iz Teslića. Ova zemlja smještena je nedaleko od hotela i skijaških staza na Jahorini, popularnom skijaškom odredištu u BiH.

Državna imovina u BiH predstavlja pokretne i nepokretne stvari koje služe za vršenje vlasti, uključujući javna dobra kao što su planine, rijeke i infrastruktura.

Međutim, prodaja državne imovine zabranjena je od 2005. godine prema zakonu nametnutom od strane tadašnjeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna. Ova zabrana ostaje na snazi sve dok Parlamentarna skupština BiH ne donese novo rješenje o raspolaganju državnom imovinom na državnom nivou.

Pravobranilaštvo BiH je upozorilo entitet Republiku Srpsku čim su saznali za prodaju, poduzimajući pravne radnje kako bi zaštitili državnu imovinu.

OHR je naglasio da je bilo kakva prodaja ili raspolaganje državnom imovinom izričito zabranjeno te da su svi akti o raspolaganju ništavni.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske tvrdi da prodano zemljište nije bilo u inventaru državne imovine i da je raspolaženje bilo u skladu s pravnim propisima i evidencijama institucija Republike Srpske.

OHR i stručnjaci za državnu imovinu naglašavaju da je pitanje državne imovine u BiH važno riješiti putem zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH, a sve državne institucije trebaju zajedno raditi na tom cilju. Ranije odluke Ustavnog suda BiH su potvrdile da samo država BiH može raspolagati državnom imovinom, uključujući i kontroverzna pitanja oko zemljišta na Jahorini.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija