Forto o slučaju FTV i BHRT: Sredstva od pretplate će biti aktivirana, razgovarao sam sa premijerom Nikšićem

Nakon što je Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) prestala pružati usluge Federalnoj televiziji (FTV) zbog duga od 1.590.971 KM, ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto ističe kako se intenzivno radi na rješenju problema.

Forto je u razgovoru za Klix.ba rekao da je razgovarao s premijerom Federacije BiH, Nerminom Nikšićem, i da su sredstva od pretplate uskoro dostupna.

“Razgovarao sam sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem, koji sve čini da otkloni problem. Očekujem da se danas ili sutra aktiviraju nesporna sredstva od pretplate na računu Elektroprivrede BiH,” izjavio je Forto.

Sredstva prikupljena od pretplate trenutno su zaleđena na računu Elektroprivrede BiH zbog prethodnog dogovora između direktora dva javna servisa. Oni su odlučili da ne povlače sredstva dok se ne usuglase o aneksu ugovora kojim bi se uredila raspodjela prikupljenih sredstava.

Elektroprivreda je početkom godine prestala prikupljati pretplatu zbog nepotpisivanja novog ugovora s javnim servisima. Novo prikupljanje počelo je tek nakon potpisivanja ugovora, ali pitanje raspodjele ostalo je neriješeno.

Forto se nada i promjeni rukovodstva FTV-a, koje već duže vrijeme djeluje u tehničkom mandatu.

“Nadam se da će u najskorijem roku Parlament FBiH imenovati upravljačke strukture FTV-a, kojima je mandat istekao prije 10 godina,” poručio je Forto.

Zategnuti odnosi između rukovodstva oba javna servisa nastavljaju se, a posljednji potez BHRT-a predstavlja prekid pružanja usluga FTV-u zbog nagomilanog duga.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79