(FOTO) Džematlije dobili rješenje da se ruši džamija: Nihad tužio Islamsku zajednicu zbog džamije koja je sagrađena na njegovim posjedu

 

Bespravno sagrađena džamija u Konjicu je dugogodišnja trakavica, a pravna borba vlasnika tog posjeda protiv Medžlisa Islamske zajednice, vodi do rušenja jedinog vjerskog objekta muslimana u naselju Ovčari.

S pričom koja se godinama odigravala daleko od očiju javnosti redakciju portala Klix.ba je upoznao advokat Sean Buturović, koji kao punomoćnik zastupa Nihada Vrtića u pravnom sporu s Islamskom zajednicom u Konjicu zbog džamije koja je sagrađena na njegovim posjedu.

Buturović tvrdi i prilaže nam dokumentaciju da je inspekcija naložila uklanjanje džamije Islamskoj zajednici 29. aprila 2022. godine i vraćanje posjeda na kojem je bio privatni objekat u prvobitno stanje.

No kako tvrdi, predstavnici vjerske zajednice u Konjicu su se oglušili o rješenje nadležnih organa vlasti te objekat i dalje koriste, zbog čega je djelovala i policija koja je o tom slučaju sačinila i zapisnik, koji nam advokat prilaže uz ovu priču.

Tvrdi da je ova pravna borba do sada doživjela brojne opstrukcije jer su se protiv vlasnika zemljišta po njegovim riječima udružile vjerske i državne institucije zbog ličnih interesa onih koji njima rukovode i da sve rade suprotno zakonu misleći da im se ne može stati u kraj.

“Ovo što oni rade je potpuno suprotno zakonu. Islamska zajednica se u ovom slučaju nema za šta uhvatiti pa se vadi na to da im je Opština Konjic posjed dala na privremeno korištenje ratne 1994. godine kad je bilo vanredno stanje, ali su ga po završetku rata trebali vratiti vlasniku”, govori Buturović na Klix.ba.

Međutim, kako tvrdi oni su nastavili da ga koriste iako nisu nikada dobili saglasnost vlasnika, pa su otišli i dalje, tako što su objekat srušili i napravili džamiju.
Objekat prije gradnje džamije

“Što je još gore oni su prevarili neku međunarodnu organizaciju iz Katara i uzeli donaciju da sagrade džamiju. Tako su s tuđim parama, bez ijednog valjanog dokumenta, sagradili vjerski objekat na privatnom posjedu. Sad mi govore da je šteta to rušiti, a ne interesuje ih da čovjek koji je vlasnik konzumira svoja prava”, ustvrdio je advokat Buturović.

Smatra kako je to nedopustiv stepen bahatosti, posebno zbog toga, jer je kako tvrdi vlasnik ranije nudio Islamskoj zajednicu da kupe posjed, na kojem je džamija, ali da su se oglušili na to.

“Ja sam 15. marta ove godine kao ovlašteni punomoćnik vlasnika posjeda na pet adresa Islamske zajednice uz vlasnički list pisao da je čovjek voljan da im to proda, ali niko od njih nije odgovorio”, tvrdi advokat iz Konjica.

Najcrnje u svemu je po njegovim riječima to što je predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Konjicu Adnan Faladžić, koji je kako tvrde odgovoran za svu priču, a ujedno je aktualni ministar finansija u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona i zamjenik kantonalnog premijera, te kandidat na listi SDA za Skupštinu HNK na predstojećim izborima.

“Čovjek koji je izvršna vlast, ministar i zamjenik predsjednika kantona ne poštuje odluke organa uprave, pa to je presedan nad presedanima, ali neka zna da mi nećemo odustati od ove borbe”, poručio je advokat Buturović iz Konjica.

Međutim, sasvim drugu priču ima glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić, koji kaže da navedene informacije nisu u potpunosti tačne.

“Islamska zajednica je 1994. godine ušla u posjed uz odobrenje Općine Konjic koja je čak jednu firmu stavila na raspolaganje da se prostor pripremi za organizaciju vjerskog života u tom mjestu. Imovinsko-pravni odnosi su se pokušali riješiti 1999. godine da bi posjed prešao u vlasništvo vjerske zajednice, ali je tada ustanovljeno da je zemlja na ŽGP-u. Oni su nas uputili na Općinu da riješimo to pitanje, gdje nam je rečeno da prostor koristimo i da će se u međuvremenu to riješiti. Tako da smo koristili cijelo vrijeme i nikad niko nije postavio to pitanje. Ali 2017. godine je taj objekat došao u stanje u kojem se nije mogao koristi i mi smo pristupili renoviranju. Tada smo dobili urbanističku saglasnost u kojoj istina stoji da trebamo pribaviti i građevinsku dozvolu, a do tada riješiti imovinsko-pravne odnose. Opet smo pokušali to riješiti u kabinetu tadašnjeg načelnika Konjica, koji nam je kazao da se to gradi, čak i ŽGP nije imao ništa protiv. Tada se pojavio i donator i mi smo sagradili džamiju na istim gabaritima na kojima je bio i taj objekat, s tim da je dodana munara koje nije bilo”, priča glavni imam iz Konjica za Klix.ba pokušavajući razjasniti zamršenu priču.

Međutim, kako nastavlja, 2020. godine je taj posjed kupila firma Bossil od ŽGP-a, a vlasnik koji je, kako naglašava, katolik se odmah javio Medžlisu IZ i rekao da odcijepe parcelu na kojoj je džamija i uzmu još prostora koliko im treba za parking i ostale stvari, što ih je obradovalo.

“Uradili smo katastar i iscjepkali parcele kako treba, ali u međuvremenu 2021. godine tu zemlju kupuje Adnan Vrtić iako se u spisima spominje Nihad kojeg mi nikada nismo vidjeli, a njegova je bila prva da će on to uvakufiti i pripisati Islamskoj zajednici. S njim smo sjedili bar tri puta do sada s ciljem da kupimo zemljište, a u međuvremenu dok je on s nama pregovarao i svaki put na našu ponudu da otkupimo obećavao da će to uvakufiti dobili smo rješenje da džamiju trebamo srušiti”, priča Refik ef. Delić za naš portal.

Ističe da Medžlis Islamske zajednice nije opredijeljen da ruši džamiju i da će tražiti drugo rješenje te je pokrenuo pravni spor.

“Ako Vrtić misli da je to rješenje mi mu nećemo biti saučesnici u tome”, poručio je glavni imam iz Konjica te naglasio da je džamija sagrađena iz potrebe i da je koristi 40 djece i oko 150 domaćinstva, kojima je više od tri kilometra udaljena gradska džamija u Konjicu piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79