(FOTO) Humanitarke u akciji za migrante: Izradile 160 vreća za spavanje!

Nepoznat je tačan broj migranata koji su trbuhom za boljim životom krenuli putem Evrope a zagravili u Bosni i Hercegovini. I dok vlasti prebacuju odgovornost sa jednog nivoa vlasti na drugi, humanitarne organizacije već mjesecima pokušavaju ljudima u pokretu olakšati njihov boravak u našoj zemlji.

Humanitarna organizacija MFS Emmaus o migrantima brine od oktobra 2019. godine. od kada svakodnevno za migrante pripremaju po jedan topli obrok. U saradnji sa drugim humanitarnim organizacijama otvoren je dnevni centar gdje osobe u pokretu mogu obaviti higijenu, napuniti telefone i gdje im se može pružiti i potrebna medicinska pomoć.

Na inicijativu humanitarke Nihade Okanović iz Gračanice pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava za šivenje vreća za spavanje namjenjenih migrantima koji se nalaze na području Tuzle . U procesu je izrada 160 vreća za spavanje .

(FOTO) Sva tuga svijeta stala u jednu suzu

Veliki broj šnajderica odazvao se ovoj akciji.

Vreće je kreirala Hana Kapetanović predsjednica udruženja Tragom tradicije Pribava.

” Vreće su kreirane tako da kada se ne koriste za spavanje, pretvaraju se u ćebad koja će migrante grijati dok hodaju. Vreće pakujemo u praktične torbe u kojima ih mogu nositi sa sobom gdje kod krenu.”

Veći broj vreća sašile su šnajderice okupljene oko udruženja Behar iz Škahovice.Prema riječima Nisvete Smajlović – predsjednice udruženja, više od dva mjeseca pri udruženju je aktivna krojačka sekcija u kojoj djeluje 5 žena. U narednom periodu planiraju nabaviti industrijsku mašinu kako bi i dalje mogle pomagati onima koji su u potrebi.

Brojna udruženja sa područja grada bila su voljna učestvovati ali zbog neposjedovanja industrijske šivaće mašine bila su spriječena.

U akciju su se uključili i dobavljači materijala, vlasnici firme Gir, koji su materijal ustupili po trostruko nižoj cijeni od prodajne.

Brojni građani svojim su individualnim donacijama već podržali akciju a svi ostali će donacijom od 7 KM donirati vreću za jednu osobu u pokretu.

Svi oni koji žele pomoći mogu pozvati Hanu na broj 062 443 857. ili se javiti na profil Nihade Okanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79