(FOTO) NA GRBAČI GRAĐANA: Stranačke derneke plaćaju parama javnih preduzeća

Ne troši se novac sa računa javnih preduzeća u Republici Srpskoj samo za potrebe raznih proslava njenog rukovodstva i zaposlenih, o čemu je naš portal nedavno pisao, nego se značajna sredstva „izdvajaju“ i za svečanosti organizovane u režiji političkih partija.C

Proslave godišnjica postojanja stranaka, stranačke konvencije i skupovi, izborne aktivnosti, unutarstranačke sjednice, kao i i partijske slave, mahom se finansiraju novcem svih građana Srpske, izvučenim sa računa preduzeća u vlasništvu Republike Srpske.

Direktor jednog javnog preduzeća, koji je insistirao na anonimnosti kako bi, kaže on, izbjegao posljedice koje bi zasigurno uslijedile zbog sadržaja njegovih izjava,  poručio je za portal Moja Hercegovina da je „obavezan“ obezbijediti iz sredstava preduzeća određene iznose za brojne stranačke aktivnosti, a koje dogovara sa partijskim rukovodstvom.

– Najčešći način na koji obezbijeđujem  novac, koji stranački vrh od mene zahtijeva, a što moram realizovati jer su mi oni i omogućili da se nađem na direktorskoj poziciji i mogli bi me brzo razriješiti ukoliko im ne bih izlazio u susret, jeste da preduzeće sklapa ugovore sa određenim ugostiteljskim objektom za regularne proslave preduzeća, kao što su godišnjice, Nove godine, Dan žena i slično ili reprezantacije prilikom poslovnih sastanaka, po mnogo većim iznosima od realnih – ističe naš sagovornik.

On dodaje da je ugostiteljski objekat u tim slučajevima fakturiše nerealno visoke iznose koji nakon pokrivanja realnih troškova ostavlja i određen finansijski “višak”.

– Višak se kasnije proslijeđuje partiji te se koristi za proslave stranačkih manifestacija, među kojima su slave, druženja mladih, aktiva žena itd. Dio tog novca ide i vlasniku ugostiteljskog objekta kao “zahvalnica” za saradnju, osim ukoliko i sam vlasnik nije stranački čovjek. U tom slučaju mora se zadovoljiti prihodom od same fešte preduzeća, koju, da nije u partiji, ne bi ni dobio. Pojedini direktori dio uzimu i za sebe, to zavisi od slučaja do slučaja. Ja to izbjegavam, čitav iznos proslijeđujem partiji – ističe naš sagovornik.

Na pitanje da li su nerealno visoki iznosi “boli oči” poreskim i drugim kontrolama, on ističe da sa te strane nikada nije bilo problema.

– Kad nakon određenog vremena i budu pokrenute neke kontrole teško se može utvrditi koliko je realno potrošeno sredstava, bez obzira što su cifre visoke. Zbog teškog dokazivanja koliko je bilo “viška” takve stvari se od strane kontrolnih organa na neki način i tolerišu – zaključio je naš sagovornik.

Da se nekada može i pretjerati sa pomenutim načinom djelovanja pokazao je primjer motela “Laguna” iz Zvornika iza kojeg, između ostalih, stoji i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, ali i rođena sestra glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić. Ovom lokalu je iz budžeta grada samo u jednoj godini za usluge reprezentacije isplaćeno preko 41.000 KM. Kako ističu izvori našeg portala, pomenute reprezentacije u praksi najčešće označavaju privatne sastanke zvorničkog gradonačelnika.

Koliko se u ovom primjeru pretjeralo govori i podatak da je cifra zainteresovala i Glavnu službu za reviziju RS koja je uputila negativno mišljenje za opštinu Zvornik (vidjeti prilog).

U izvještaju se navodi i da sa motelom “Laguna” nije sprovedena procedura javnih nabavki niti je zaključen ugovor.

Interesantno, dok drugi na sve načine pokušavaju sakriti na koji način su zaista finansirali stranačke proslave i aktivnosti, načelnik Rogatice Milorad Jagodić (SNSD) je pismeno potvrdio – za krsnu slavu Srpske radikalne stranke “Srpska u sigurne ruke” Tri jerarha iz budžeta opštine uplatio je 850 maraka.

Novac je uplatio na privatni račun predsjednika radikala iz ove opštine Velibora Đurića, a transakciju je podveo pod “ostale tekuće grantove neprofitnim subjektima”, a potom i precizirao da je riječ o “pomoći za obilježavanje krsne slave”.

Inače, Đurić je odbornik u lokalnoj skupštini i dio je većine koja daje podršku načelniku Jagodiću, što predstavlja i ključan razlog za ovu neuobičajenu transakciju.

Da je nužno uvesti transparentnost u javnim preduzećima kada je riječ o finansijskim sredstvima koja troše i upoznati javnost gdje budžetski novac završava upozoravaju i iz Transparency International-a.

– Aktuelni zakonodavni okvir predstavlja solidan osnov za obezbjeđenje transparentnosti i odgovornosti javnih preduzeća. U praksi, međutim, su uočene brojne slabosti u primjeni propisanih pravila. Transparentnost je uglavnom ograničena na sjednice skupština i nadzornih odbora preduzeća, bez značajnijeg uvida javnosti. Na internet stranicama javnih preduzeća nema dovoljno informacija na osnovu kojih bi javnost mogla steći uvid u poslovne indikatore, planove te stepen ostvarenja poslovnih planova itd. Većina preduzeća uopšte ne objavljuje poslovne planove i finansijske izvještaje na svojim stranicama, a mnoga od njih čak i nemaju svoju stranicu – upozoravaju iz TI-a.

Programski saradnik za istraživanje, izvještavanje i pružanje pravne pomoći Milena Mastalo ističe da je TI ranije upozoravao na sporne prakse trošenja javnih sredstava u provođenja izborne kampanje, što uključuje i direktno preusmjeravanje sredstava institucija za stranačku promociju.

– Kako Zakon o donacijama preduzeća u javnom vlasništvu ili pod javnom kontrolom u RS jasno definiše da donacije ne smiju biti dodijeljene u svrhu finansiranja političkih stranaka ili u političke svrhe i da takve donacije mogu biti dodijeljene samo za potrebe u oblasti sporta, kulture, socijalne pomoći i humanitarne svrhe, primjetna je praksa političkih stranka da osnivaju udruženja građana putem kojih primaju donacije iz javnih sredstava. Nerijetko se dešavaju situacije da su osnivači udruženja nosioci lista nekih političkih stranaka, a da bi se ovakve prakse spriječile neophodno je uspostataviti efikasan mehanizam kontrole i sprečavanja zloupotreba – ističe za Moju Hercegovinu Milena Mastalo.

Podsjećamo, Igor Vukajlović iz Udruženja Tender naglasio je u nedavnom razgovoru sa novinarima magazina Moja Hercegovina da su troškovi proslava javnih preduzeća često diskutabilni, kada je u pitanju otvorenost postupaka javne nabavke. On je ispričao da ovdje postoje mnogi slučajevi koji navode na sumnju da se radilo mimo zakona, pa čak i da su favorizovani određeni dobavljači koji se pojavljuju kao pobjednici na tenderima za proslavu slave ili Nove godine.

Istraživački tim internet magazina Moja Hercegovina

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments