(FOTO) Najtužniji dan u Prijedoru: “Sahranjeni otac i kćerka koji su živote izgubili u padu aviona”

Uz prisustvo porodice, velikog broja prijatelja i radnih kolega na Gradskom pravoslavnom groblju u Prijedoru sahranjeni su Ljubiša Aramanda i njegova kćerka Andrea koji su nastradali u padu malog sportskog aviona, posljednjeg dana prošle godine.

Na hiljade ljudi okupilo se danas na Gradskom groblju u Prijedoru gdje su na vječni počinak ispratili Ljubišu Aramandu i njegovu kćerku Andreu koji su poginuli u avionskoj nesreći 31. decembra.

Prije sahrane održana je komemoracija u Pozorištu Prijedor, a danas je u ovom gradu proglašen i Dan žalosti.  Sahrani prisustvuje i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor i drugi zvaničnici ovog grada i RS.

Sveštenik Mladen Majkić je rekao da je ovo jedan od najtužnijih dana.

– Neko je pitao zašto, ali kad bi svi znali dati razuman odgovor onda ne bi postojala vjera. Od onog trenutka kada smo čuli da su se preselili kod Gospoda postali su nam još draži i bliži. Imali smo sastanak oko Nove godine i Božića, bio je tu i Ljubiša koji nas je sve fino gledao, svake godine uređivao je Badnjak, a nama ostaje dužnost da ih nikada ne zaboravimo – rekao je sveštenik Majkić.

Ljubišu Aramandu Prijedorčani znaju kao čovjeka koji je uložio svu svoju snagu i znanje u razvoj vazduhoplovstva u gradu na Sani. Bio je strastveni ljubitelj visina, volio je da osvaja i planine. Bio je član planinarskog društva “Klekovača”, predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske, radnik Elektrodistribucije Prijedor, sportista i dobrovoljni davalac krvi.

Njegova kćerka Andrea Aramanda bila je pred diplomiranjem na Ekonomskom fakultetu, ali i nosilac crnog pojasa u karateu.

Predsjednik Nadzornog odbora Planinarskog saveza Republike Srpske Radoja Vojvodić rekao je na komemoraciji da se sa velikom tugom i nevjericom opraštaju od Ljubiše.

– Opraštamo se od Ljubiše koji je bio lavljeg srca, našeg brata, pilota, jedriličara. Svaku tvoju riječ smo slušali i upijali, a sada ćutiš. Ja moram sada da pričam, a noge mi klecaju – rekao je Vojvodić.

Plavo ti nebo druže, kapetane, bratu, rekao je Vojvodić, i čuvaj svoju Andreu.

Siniša Vujaković iz Aero-kluba Prijedor rekao je da je Ljubiša bio veliki vazduhoplovac, humanista i čovjek rijetko viđene energije i predanosti poslu.

Dragoslav Kabić, predsjednik GO SNSD-a Prijedor, istakao je da se danas ispraća jedan od najvećih i najhrabrijih prijedorskih pilota, dok se Andrea za kratko vrijeme rada u Gradskoj upravi pokazala kao izrazito inteligentna u zahtjevnim zadacima.

Pročitano je i oproštajno pismo radnika Elektrokrajine, gdje je Ljubiša bio zaposlen.

– Pamtićemo ga po dobroti, plemenitosti i prijateljstvu – rekla je Danijela Ljubičić koja se u ime kolektiva oprostila od Ljubiše.

Od Ljubiše i kćerke Andree oprostili su se i iz Planinarskog saveza Srbije.

– Planinari Srbije danas tuguju zajedno sa planinarima Republike Srpske. Postigli smo zajedno rezultate u našoj saradnji, ali nismo završili taj posao. Nastavićemo i jednom ćemo se na tom putu ponovo sresti – naveo je Zoran Kontić iz Planinarskog saveza Srbije.

Od Andree se pismom oprostila i Azra Muherina, u ime njenih prijatelja.

Od brojnih telegrama na komemoraciji su pročitani izrazi saučešća srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijera Radovana Viškovića, Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske i gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora koji je današnji dan proglasio danom žalosti.

Izaslanik predsjednika Srpske Radovan Kovačević upisao se u Knjigu žalosti koja se nalazi u holu Pozorišta Prijedor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79