(FOTO) Počeli protesti ispred Parlamenta FBiH

(FOTO) Počeli protesti ispred Parlamenta FBiH


 

Ispred Parlamenta Federacije BiH, gdje danas treba biti potvrđena nova Vlada FBiH, organizovani su protesti protiv odluke Christiana Schmidta da se glasa o uspostavi vlasti uprkos zakonskom protivljenju jednog člana rukovodstva entiteta.

Na proteste pristiže sve veći broj ljudi pa je sada ispred zgrade gdje se održava sjednica o formiranju Vlade FBiH otprilike stotinjak okupljenih.

Demonstranti su došli uglavnom ogrnuti u zastavu BiH i Republike BiH, a poneki sa sobom nose i transparente.

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo je došao u zgradu Parlamenta gdje uskoro počinje sjednica Predstavničkog doma. Prilikom dolaska obratio se okupljenim demonstrantima ispred zgrade.

“Više puta su nas prešli, ovo je posljednji put, neće više. Danas je važna država BiH, a ne predsjednik, stranka ili general”, poručio im je Lendo.

Građani su pružili podršku Refiku Lendi prilikom njegovog dolaska uzvikujući “Generale” i “Refik Lendo, ne daj Bosnu”, a naklonost su mu pokazali i aplauzom.

Prostor oko zgrade Parlamenta je zbog protesta, koji nisu najavljeni policiji, ograđen žutom trakom.

S obzirom na veliki broj pripadnika FUP-a i MUP-a koji se nalaze unutar i ispred zgrade, ocjenjuje se da je protest visokog rizika.

Podsjetimo, visoki predstavnik u BiH jučer je donio odluku o promjenama Ustava FBiH koje se odnose na formiranje vlasti u ovom entitetu.

Odmah je zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, gdje je jedina tačka dnevnog reda potvrda saziva nove vlasti ovog entiteta, koju su predložili stranke Trojke (SDP, NiP, NS) i HDZ.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija