(FOTO) Pripadnici FUP-a osobe koje su lišene slobode u akciji “Farmer” predali Tužilaštvu

Pripadnici Federalne uprave policije počeli su dovoditi osobe koje su lišene slobode u akciji “Farmer” u Tužilaštvo Kantona Sarajevo, u čiju dalju nadležnost su, uz izvještaj o krivičnom djelu, predati.

Kako nezvanično saznajemo, Tužilaštvu su predati Ivica Mladina, nekadašnji savjetnik Nermina Nikšića, Refik Džafo, Refik Omerović, Vahid Jašarević, Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka u FBiH i vlasnik Zemljoradničke zadruge Tarčin i Abdulah Tutmić, vlasnik peradarske firme iz Zenice.

Nakon krim-obrade u FUP-u na slobodu su pušteni Husein Selimović, predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljopoprivrednika (SLUP) Unsko-sanskog kantona sa sjedištem u Sanskom Mostu i Enver Smajić, vijećnik i predsjednik Općinskog odbora SDP-a Glamoč, inače vlasnik Farme Opačić i firme Smajić Promet d.o.o. Glamoč, piše Faktor.

– Za osumnjičene je određeno 24-satno zadržavanje, a nakon što ih ispita postupajuća tužiteljica, odlučit će o daljim mjerama koje će poduzimati, odnosno da li će za osumnjičene eventualno biti zatražen pritvor ili mjere zabrane – kazala nam je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Ukupno je u ovoj akciji privedeno osam osoba, većinom uposlenika i savjetnika u Vladi FBiH iz vremena kad je premijer bio Nermin Nikšić.

Svima im se na teret stavlja udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i prevara.

Konkretno, terete se da su u svojstvu članova Komisije izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne mehanizacije donirane od NR Kine građanima Bosne i Hercegovine u vrijednosti višoj od milion maraka.

Oni su, prema razultatima istrage, spomenutu poljoprivrednu opremu i mehanizaciju za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju stjecanja nezakonite koristi.

U sklopu jučerašnje akciji pripadnici FUP-a pretresli su devet lokacija na području Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog kantona i Livanjskog kantona.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potječu ili se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments