(FOTO) Procurili razgovori: Profesori namještali ispite studentima Medicinskog fakulteta u Tuzli

Nova afera potresa Medicinski fakultet u Tuzli i klinički centar u istom gradu. Ponovo su u centru pažnje osobe o kojima je portal Crna Hronika već pisao razotkrivajući način zapošljavanja na UKC-u Tuzla.

SKANDALOZNO: Kako se djeca doktora zapošljavaju na UKC Tuzla

Sabina Kušljugić, sada već doktorica i uposlenik spomenute javne zdravstvene ustanove, na svojevrstan način se hvalila svojom uticajnom majkom, prof. dr. Zumretom Kušljugić. Fotografije, koje smo preuzeli sa Facebook stranice Studenat, govore da se sve to odvijalo prije 6 godina.

Dogovori vođeni preko chat grupa

U namještanjima ispita nije bila sama. Od njih nekoliko, otkriveno je ime još samo jednog aktera. To je Meldina Kulić, koja je sa Kušljugić vodila glavnu riječ u chat grupama preko kojih su se dogovarali.

Meldina je tada bila Sabinina kolegica, a kolegijalne odnose su nastavili i na UKC Tuzla, gdje se Kulić zaposlila na Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

Sa druge strane i Kulić se hvalila svojom majkom. Svojoj poznanici je u razgovoru otkrila kako je uspjela položiti ispite. “Ja sam čula za to, da ako ne platiš slabe su šanse da ćeš i položiti” – napisala je između ostalog Kulić.

Ubrzo nakon toga, tvrdi anonimni izvor, Meldina je u jednom danu položila sve ispite iz predmeta Fiziologija, a čiji je odgovorni nastavnik na Medicinskom fakultetu prof. dr. sc. Farid Ljuca. Ova informacija je među studentima na društvenim mrežama izazvala žestoke reakcije, naročito nakon što je objelodanjeno da je sada dr. Meldina Kulić zaposlena.

Rektorica slala urađene testove prije ispita

Upletenost u namještanje ispita nije zaobišla ni današnje vodeće ljude Univerziteta. Prof. dr. Nermina Hadžigrahić je dugogodišnji odgovorni nastavnik na izbornom predmetu Kozmetologija.

“Sabinina mama je dobila test od profesorice (op.a. rektorice) i taj test je ona podijelila u grupi. Većina ispita je tako funkcionisala” – kaže izvor.

I zaista, Sabina je u grupni razgovor proslijedila urađen test iz istog predmeta, što je vidljivo na fotografijama.

Pored rektorice, u ovim razgovorima spominju se i profesorice koje su penzionisane i više ne predaju na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

“Diskrecija zagarantovana”

Prije 6 godina na predmetu Hemija odgovorna je bila profesorica Aida Crnkić. U jednom dijelu svog akademskog angažmana prof. Crnkić je obnašala i funkciju rektora na ovom univerzitetu. Takve titule je, sudeći fotografijama, nisu spriječile da naruši svoj ugled i dignitet jednog univerzitetskog profesora.

Nisu spriječile ni njenu kolegicu, penzionisanu profesoricu Lejlu Begić, tada odgovornu na predmetu Biohemija. Ona je u to vrijeme bila na poziciji dekana Farmaceutskog fakulteta. Kušljugić je upravo preko nje dolazila do testova koje bi nekoliko dana kasnije dobili i ostali studenti, ali na ispitu, sa ograničenim vremenom za izradu.

Tada je na prvoj godini studija bila odgovorna i prof. Zlata Žigić, na predmetu Histologija. Žigić je i emeritus profesor ovog univerziteta, a u svojoj karijeri obnašala je i funkciju ministrice obrazovanja. Odgovorna pak nije bila prema svim studentima, obzirom da su testove unaprijed dobijali samo oni koji su se nalazili u chat grupi “Diskrecija zagarantovana” ili “Mnogo jake konstatacije”.

Kada ne pomaže profesor, asistent će

Da svi profesori nisu umreženi pokazao je prof. Rifat Terzić. Preko njega se, kako se može zaključiti iz priče u ovim chat grupama, ispit nije mogao srediti. Ali je postojao drugi put.

Asistent Emir, kako ga je izvor imenovao, bio je profesorov pomoćnik na predmetu Biologija, te su preko njega dolazili do testova prije nego li bi pristupili ispitu. Čak bi se i radovali kada profesor zbog bolesti nije bio u stanju da pripremi test na računaru.

Nisu se samo ispiti sređivali

Sređivanje ispita je bio jedan aspekt djelovanja, a drugi je pak bio sređivanje “upadanja” na izborne predmete. Ni to nije moglo proći bez malverzacija, pa je ponovo Sabinina majka “morala” intervenisati.

“Dok smo mi morali stajati u redu ispred studentske od ranog jutra, pa dok ne “izaberemo” izborni predmet (čitaj do podne), neke osobe se nisu ni pojavile. I naravno, one su bile u grupi za Kozmetologiju, dok mi obični studenti smo morali birati izmedju Tajne ćelije i Života prije rođenja” – navodi izvor, aludirajući na to da se namještao i odabir izbornog predmeta koji vodi rektorica.

Sa Facebook stranice Studenat, gdje su i otkrili ovu aferu, pozvali su sve nadležne na akciju. Studenti su već zgroženi, a javnost je konačno dobila pravi dokaz malverzacija u obrazovnim ustanovama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79