(FOTO) PROTESTI PROSVJETARA U USK

Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu krenuli su u proteste do ispunjenja zakonskih odredbi za generalni štrajk, javlja reporterka N1 Adisa Imamović.

Razlog je nezadovoljstvo današnjom odlukom kantonalne vlade o utvrđivanju osnovice za isplatu plate prosvjetnim radnicima do kraja godine.

Predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja Zehra Hadžić rekla je kako su ovi potezi uslovljeni nezadovoljstvom zbog odluke Vlade USK o akontativnoj osnovici u visini od 290 KM.

Iz sindikata su apostrofirali kako ovakve odluke nemaju nikakvu političku pozadinu, nego da se isključivo radi o insistiranju i borbi za poštivanja prava i dostojanstva prosvjetnih radnika.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, podržao je proteste prosvjetara, kako je naveo, u borbi za poboljšanje materijalnog položaja prosvjetnih radnika u djelatnosti obrazovanja na području Unsko-sanskog kantona.

“Iako su do sada nadležni u velikom broju slučajeva pokazali ravnodušnost i nerazumijevanje za legitimna prava radnika u raznim sektorima, pa i u sektoru obrazovanja, nadamo se da će ovaj protest radnika zaustaviti kršenje kolektivnih ugovora koji su zaključili ovi sindikati, te povlačenje Odluke Vlade USK o akontativnoj osnovici od 290 KM. Očekujem da će konačno doći do zaustavljanja mjera štednji koje se realizuju preko leđa radnika i učenika, kao i da će nadležni uvidjeti da zahtjevi Sindikata nisu nerealni niti nerazumni”, naveo je Šatorović.

Kako je kazao, ovo je školski primjer borbe sindikata za radnička prava i izrazio nadu da će u budućnosti i drugi sindikati slijediti ovakve prakse.

Iz Sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu najavili su svakodnevne štrajkove upozorenja, do ispunjenja zakonskih odredbi za generalni štrajk.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments