(FOTO) “Simpsoni” nisu predvidjeli rat u Ukrajini: Evo i dokaza za to!

Na društvenim mrežama česte su netočne tvrdnje o “proročanstvima” popularne serije Simpsoni. Sad se to ponavlja i s ratom u Ukrajini.

Društvenim mrežama širi se fotografija (primjer arhiviran ovdje) kojom se insinuira da su Simpsoni predvidjeli rusku invaziju na Ukrajinu, kao i datum kada će biti bačena nuklearna bomba.

Fotografija je fotošopirana, tj. koriste se elementi iz različitih epizoda Simpsona, a dodani su i neki novi elementi, poput ukrajinske zastave na vojnoj uniformi koju nosi djed Simpson te zastavi kojom maše Homer Simpson.

Primjer fotografije možete vidjeti niže.

Fotografija prikazuje nekoliko scena iz Simpsona, likove iz crtića u ratu te eksploziju nuklearne bombe s datumom 5.5.2022. No, radi se o montiranoj fotografiji.

Kako piše Maldita, radi se o različitim kadrovima iz crtića na koja su dodani drugi elementi, poput ukrajinske zastave i datuma.

Lik koji je u uniformi na kojoj je ukrajinska zastava je Abraham Simpson, veteran Drugog svjetskog rata. Kadar je preuzet iz epizode 11 u 30. sezoni crtića. Epizoda je emitirana u siječnju 2019. godine. Uz ukrajinsku zastavu, pušci koju drži djed obitelji također je dodana godina ‘2022’.

Putin u kojega djed Abraham navodno puca preuzet je iz epizode iz sezone 28. koju možete vidjeti niže. U fotošopiranoj sceni Putin nosi majicu s natpisom ‘CCCP’ (Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika), dok u originalnoj epizodi nosi natpis ‘Red Sox’.

Homer Simpson koji u pozadini maše ukrajinskom zastavom također je fotošopiran. Kadar je iz epizode 8 (The Italian Bob) iz sezone 17 snimljene 2005. godine. U toj epizodi Homer je u istoj pozi kao na fotografiji. Međutim, Homer u originalnoj epizodi maše američkom zastavom.

Fotografija nuklearne bombe je ilustracija nuklearne bombe zabijene u zemlju. Grafika u PNG formatu dostupna je na raznim besplatnim platformama, poput platforme PNG EGG, barem od ožujka 2017. godine, kako piše Correctiv te je dodana na fotografiju iz crtića.

Kadar koji prikazuje nuklearni oblak izvučen je iz epizode 20 (To Surveil With Love) iz 21. sezone Simpsona, koja je snimana 2010. godine.

Kadrovi i scene iz Simpsona već su se koristile u brojnim dezinformacijama u kojima se tvrdilo da su Simpsoni predvidjeli razne buduće događaje, o čemu je Faktograf već pisao.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79