(FOTO) Suhodol: Pogledajte gdje će boraviti kršitelji mjera izolacije

Zbog kršenja zabrane kretanja, policija MUP KS je u posljednjih 24 sata izdala 35 prekršajnih naloga, a od momenta kada je uvedena zabrana kretanja, 22.marta, izdato je oko 300 prekršajnih naloga”, kazao je Mirza Hadžiabdić iz Odjela za odnose s javnošću policije MUP KS.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

On je danas na konferenciji za medije ponovio da će kazne koje su izrečene mlađima od 18 i starijim od 65 godina, a koji su prekršili zabranu kretanja, ukoliko prihvataju odgovornost i u roku od osam dana plate novčanu kaznu, oslobađaju se 50 posto iznosa novčane kazne.

Naveo je da je od 994 kontrolisanih građana kojima je naređena izolacija, njih 45 nije pronađeno na adresi, ali da su ranije bila veća kršenja.

Na veliki broj upita građana koji imaju potrebu da djecu, ali i starije, prevoze na drugu lokaciju, na primjer, kod doktora, Hadžiabdić je kazao da postoje izuzetne okolnosti, ukoliko postoji potreba, ali je potrebna uputnica kako bi se ljekarskim nalazima konstatirala potreba.

“Policija postupa po naredbama državnih federalnih i kantonalnih organa vlasti – kazao je Hadžiabdić i pozvao građane da se pridržavaju svih mjera zabrane, posebno oni kojima je određena mjera samoizolacije”.

Podsjetio je da je jučer donesena naredba o prinudnoj izolaciji, a kojom je definirano da se u roku od tri dana moraju završiti aktivnosti stavljanja u funkciju objekata na području cijele Federacije BiH, zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

“U Kantonu Sarajevo, objekat u Suhodolu je u završnoj fazi i bit će spreman za svoju namjenu – a tu će boraviti osobe kojima je rješenjima nadležnih inspekcijskih organa određena izolacija, a prilikom obilaska je utvrđeno da je ne poštuju”naglasio je Hadžiabdić.

Kako je rekao na predstavljanju tog objekta medijima, zgrada je vlasništvo Federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, a data je na korištenje MUP-u KS, s ciljem provođenja mjera prinudne izolacije. Prve “stanare” mogla bi primiti za dva dana.

“Objekat je u završnoj fazi priprema”, kazao je Hadžiabdić, objasnivši da zgrada ima više od 30 dvokrevetnih i trokrevetnih soba.

Upitan kako će taj sistem funkcionirati, Hadžiabdić je objasnio da će poduzimati operativne djelatnosti i potraživati osobe koje su u izolaciji, ako ih ne nađu na adresi.

“Nakon što pronađemo osobu, ista će u skladu sa procedurom, u saradnji sa drugim institucijama, biti sprovedena u ovaj objekt”, kazao je Hadžiabdić.

Rekao je da je objekt dezinficiran, da grijanje radi, te da će onima koji budu smješteni na tom mjestu svakodnevno biti dostavljana hrana.

Kako izgleda objekt u Suhodolu, pogledajte u galeriji reportera RadioSarajeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79