(FOTO) U polju pronađene bačene puške, na teren izašla policija

Policija podsjeća građane da postoji kampanja ‘Manje oružja, manje tragedija‘ kojom se bez sankcija može predati ilegalno oružje

Nesvakidašnji prizor razbacanih pušaka u kanalu u predjelu Mikluševci u Hrvatskoj na krajnjem istoku zemlje, zgrozio je stanovnika Gradišta koji je u subotu tokom dana prolazio pored odvodnog kanala uz oranicu. Odmah je o svemu obavijestio policiju koja je na mjesto događaja odmah pristigla. Kriminalisti su proveli uviđaj te izuzeli devet starih pušaka repetirki koje su, kažu iz PU vukovarsko-srijemske, djelomično neupotrebljive.

Oružje je potom odvezeno u skladište nadležne Policijske uprave gdje će biti pohranjeno sve do uništenja, a policija ponovo povodom ovog pronalaska podsjeća građane da postoji kampanja ‘Manje oružja, manje tragedija’ kojom se bez ikakvih sankcija može predati policiji ilegalno oružje.

– Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana određeno je da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija, što znači da se protiv osobe koja dobrovoljno predaje oružje i eksplozivna sredstva neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Oružje se može predati pozivom policiji na broj 192 nakon čega će policijski službenici doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Anonimnost osobe koja predaje oružje je zagarantirana. Aktivnim i odgovornim sudjelovanjem u kampanji “Manje oružja, manje tragedija” zajedno s policijom štitite sebe i svoje najdraže! – naglašavaju iz policije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79