(FOTO) Uginule životinje bacaju u rijeke, uz puteve…

Nakon konja bačenog u Bosnu, prije nekoliko dana nadomak Visokog pronađeni dijelovi uginulih ovaca.

astrašujući prizori nepropisnog odlaganja životinjskog otpada postali su svakodnevica u Bosni i Hercegovini. Ovakve slučajeve građani su proteklih dana prijavili na području Kaknja, Visokog i Zavidovića.

Rad inspekcija 

Tijela životinja bez glave ili udova najčešće bacaju mesari, kožari, ali i neodgovorni pojedinci.

Krajem marta u Čekrekčijama u Visokom u rijeci Bosni pronađen je konj koji je bačen nakon što su mu svezane noge.

Prije nekoliko dana u selu Smršnica nadomak Visokog pronađena je gomila animalnog otpada. Bačeni su dijelovi uginulih ovaca, zatim kosti i drugi životinjski ostaci.

– Stalno nam dolaze zahtjevi iz Visokog. Nedavno je provedena kontrola, radio je mješoviti tim, više inspekcija vršilo je kontrole, a bio je problem s odlaganjem otpada s farmi peradi – rekli su nam iz Veterinarskog inspektorata ZDK.

Ove grozne slike zabilježene su i na području Kaknja. Inspektori Odsjeka za inspekcije Općine Kakanj utvrdili su identitet osobe koja je odlagala animalni otpad. To nam je potvrdio i šef inspekcije Amir Dedić.

Do 5.000 KM

– Inspekcije na terenu sve i svašta zatječu. Otkrivaju osobe koje bacaju animalni otpad i njih u skladu s propisima evidentiraju i kazne. Uglavnom otpad bacaju pored rijeka i gdje im je usput stati automobilom – rekao nam je Dedić, dodajući da je porazno da u 21. stoljeću BiH nema zakon o upravljanju animalnim otpadom.

Za ovakve prekršaje, prema postojećoj zakonskoj regulativi, moguće je izreći kaznu od 200 do 5.000 KM, u ovisnosti o tome je li riječ o fizičkom licu ili firmi.

4.300 KM maksimalna je kazna koju je Veterinarska inspekcija ZDK izrekla za nepropisno odlaganje otpada.

Varala muža s komšijom pa ga prijavila

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79