(FOTO) Vandali oskrnavili pravoslavno groblje u blizini Potočara kod Srebrenice

Grupa vandala, učenika iz Osnovne škole u Potočarima oskrnavila je pravoslavno groblje sela Studenac koje se nalazi u blizini škole. Skrnavljenje se dogodilo početkom aprila, a tek ovih dana vijest o tome dospijeva u javnost. Oštećeno je porodično groblje Radenka Simića.

“Naše porodično groblje na udaru vandala je po treći put. Prvi put su tokom posljednjeg rata polupani spomenici, a zatim nekad nakon 2000. godine oštećen je grob mog strica Milenka, a sada je oskrnavljen grob mog brata Zorana koji je preminuo prije četiri mjeseca. Ovo se desilo 2. aprila mada u policijskom izvještaju stoji 3. i 4. april kada su oni izašli na uviđaj”, kazao je Simić za N1.

Navodi da su polupane i razbacane vazne, odnesen je, slomljen i pedesetak metara dalje bačen stakleni krst, a cvijeće sa groba je rasuto cijelim putem do škole koja je udaljena oko 150 metara od groblja.

“Policijski službenici PS Srebrenica su postupili po navedenoj prijavi i potvrdili navode te utvrdili identitet maloljetnih lica. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, Područna kancelarija Srebrenica pod čijim nadzorom se preduzimaju dalje mjere i radnje na dokumentovanju događaja”, navedeno je u policijskom saopštenju.

“Imamo informaciju da je to uradila grupa učenika osmog razreda škole u Potočarima, iz reda bošnjačkog naroda. Oni se nisu zaustavili samo na tome već su ušli u ljetnikovac mog pokojnog brata gdje su isprevrtali i polupali inventar unutra, zatim su provalili u kuću mog drugog brata Gorana. I tu su takođe uništavali, prevrtali namještaj i sve što im se našlo na putu”, kaže Simić.

Navodi da su i mještani sela reagovali i nadležnim organima u Opštini Srebrenica uputili peticiju, na adrese MUP-a, Ministarstva prosvjete i kulture RS te škole, kojom traže da se ovaj čin osudi, ali i kazne počinioci.

СРЕБРЕНИЦА, 11. АПРИЛА /СРНА/ – У сребреничком селу Студенац, изнад Поточара, трећи пут оскрнављено је породично гробље Симића.

“Tražimo da se odgovorna lica kazne, jer je prošlo više od desetak dana otad i niko ne reaguje. Mi smatramo da je odgovornost i na školi, jer se to desilo za vrijeme nastave odnosno velikog odmora”, rekao je Simić.

Oglasilo se i Ministarstvo prosvjete i kulture RS koje je najoštrije osudilo neprimjereno ponašanje učenika Područne škole u Potočarima i podržalo odluku JU „Prva osnovna škola“ Srebrenica kojoj pripada škola u Potočarima, da se ta četiri učenika kazne smanjenjem ocjene iz vladanja.

Komšija i prijatelj Simića iz Potočara Senad Jusić najoštrije osuđuje ovakve incidente.

“Odgovornost je kako na toj djeci i njihovim roditeljima tako i na školi i na načinu vaspitanja te djece. Ja to najoštrije osuđujem. Ovakva dešavanja ne doprinose boljem suživotu. Smatram da treba poduzeti sve da se ovakve stvari ne bi više nikad ponovile. Mene lično pogađa to što se ovakva dešavanja najoštrije ne osuđuju”, kazao je Senad Jusić za N1.

Radenko Simić naglašava da je sve ovo što se desilo još više u njegovoj porodici povećalo bol za nedavno preminulim bratom ali i poručuje:

“Pozvao bih komšije Bošnjake da osude ovaj čin i da učine sve da se ovo ne ponovi. Treba da se zabrinu roditelji, škola, ali i čitavo naše društvo, za državu i u kakvom ćemo mi društvu da živimo kad ta djeca budu punoljetna. Neshvatljivo je da su to djeca uradila. Treba svi da se zapitamo kakva je ovo poruka, od koga ona dolazi? Da li je ovo poruka mira, suživota i tolerancije? Da li djecu treba da učimo miru, suživotu, ljubavi ili mržnji?”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79