(FOTO) Vojni aerodrom Željava, nekadašnji krunski projekat moći JNA, postaje turistička atrakcija u BiH

Planinski vojni aerodrom Željava, nekadašnji krunski projekat moći JNA, dobija novu ulogu u turizmu Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Nedavno je u Bihaću održana izvještajna skupština AK Željava, na kojoj su bili prisutni i gosti, prijatelji i sponzori kluba. Aeroklub Željava egzistira već četiri godine, ali članovi udruženja su kroz razne oblike druženja mnogo duže zajedno, praktično od povlačenja JNA i miniranja ovog fascinantnog vojnog aerodroma, kao jednog od rijetkih koji je smješten u srcu planine.
Siguran prostor

Također, članovi ovog kluba su zaljubljenici u aviomodelarstvo i letenje, padobranci i piloti, mnogi su bili aktivni i tokom funkcionisanja Aerokluba Bihać koji je bio smješten na Golubiću, lokaciji gdje se sada gradi aerodrom Bihać zahvaljujući sredstvima Vlade Federacije BiH.

S obzirom na to da je za putnički aviosaobraćaj definitivno odabran Golubić, iako je i gotova staza aerodroma Željava bila jedna od spominjanih opcija, planinski aerodrom na Željavi sada je u potpunosti igralište za sportsku aviorekreaciju, za turiste i nevladine organizacije. Prostor ima perspektivu i razne mogućnosti za suradnju zainteresovanih strana.

Klub egzistira i radi na tome da se Željava pokrene. Za vas najnovija informacija koju imamo jeste da su Oružane snage BiH napravile plan i kreću u deminiranje aerodroma i šire zone oko njega, da bi se uspostavila potpuna sigurnost za naše dalje aktivnosti, kazao je Hamdija Mešić, predsjednik Skupštine Udruženja za Oslobođenje

Naime, zbog izrazitog strateškog značaja u kontekstu odbrane bivše države, a tokom njenog raspada i povlačenja aviona JNA, aerodrom je morao biti miniran kako zadugo ne bi mogao biti u funkciji. Miniran je pećinski prostor unutar planine, ali i piste. Potrebno je sve provjeriti i osigurati prostor od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava.

– Deminiranje je trebalo početi već drugog marta, međutim zbog obilnih snježnih padavina, to se malo prolongira. Oružane snage će raditi deminiranje kompletnog kompleksa i to na zahtjev našeg aerokluba, a naš zahtjev MAK-u bio je da se sa svake strane piste očisti minimalno 100 metara, ispričao nam je Mešić.

Oružane snage BiH tu nemaju nikakvih drugih namjera niti vojnih strateških interesa, u pitanju je bilo samo da Ministarstvo sigurnosti obezbijedi sredstva.

– Čim se to deminira, podnosimo zahtjev za registraciju letjelišta. Mi bismo tu imali malo sportsko letjelište koje će imati privremeni granični prijelaz, gdje će nam ljudi iz Evrope moći sletjeti ili na drugi način doputovati i obići turističke atrakcije ove planine, ali i Bihaća, Nacionalnog parka i tako dalje. Naravno, imaćemo i naše sportske letačke aktivnosti, naglasio je Mešić.

Članovi Aerokluba Željava već su sami sanirali aerodromske piste koje su bile oštećene tokom bombardovanja.

– Bilo je rupa od eksplozija na takozvanoj petici pisti. Mi smo to sanirali u dužni od hiljadu metara, onoliko koliko nama treba, tako da će se odmah moći letjeti, ističe Hamdija.

Na Željavi postoji pet pista, dvije u BiH i tri u Hrvatskoj. Na hrvatskim pistama prošle godine održane su atraktivne autoutrke koje su donijele profit organizatorima. Taj novac mogli su zaraditi i naši ljudi, ali s obzirom na to da teren nije zvanično deminiran, Aeroklub Željava nije mogao prihvatiti takvu organizaciju.

Koncerti, festivali…

– Ne samo letačke aktivnosti nego ćemo moći organizirati i druge manifestacije tipa autoutrka, koncerata, festivala i slično. Mi smo posjetili i Direkciju za civilnu avijaciju Republike Hrvatske, pa smo imali s njima razgovore, s obzirom na to da je to uz samu granicu Hrvatske, da nam ne bi sutra prigovorili zbog letenja. Međutim, naišli smo na njihovo odobravanje, čak su i zainteresirani da pomognu koliko mogu, napomenuo je Mešić.

Kako hrvatski dio Željave pripada Plitvičkim jezerima, i u susjednoj zemlji su zainteresovani za suradnju i razvoj projekata na aerodromu. Ulazi u planinu nalaze se na hrvatskoj strani, te su jako zanimljivi turistima, međutim bosanska strana ima očuvanije piste i perspektivu za letenje. Ukoliko se udruže, moći će ostvariti mnogo lijepih projekata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79