Fotografija imama iz Srebrenice potresla regiju: Ahmede, jesu li mi to došla djeca?

Ahmede, jesu li to mi došla djeca?

– Pa, gdje su, neno?

– Eno ih tamo, u sobi, odoše kući.

– A gdje im, neno, kuća?

– Eno, dole, u Srebrenici, u Potočarima, gdje si ti mene jednom slik’o.

(Nena Kadira je teško bolesna. Već dugo godina je njena tri ubijena sina obilaze.)

 

Ove je redove napisao srebrenički imam Ahmed Hrustanović, pa uz njih na Twitteru objavio fotografiju krhke, majušne starice, nene Kadire. Sijeda joj kosa izviruje ispod marame, a prsti isprepleteni leže na deki koja je obmotala mršavu majku.

Imamov post o srebreničkoj neni i njenoj boli izazvao je veliku pažnju.

– Dana 6. 11. 2014. sam se usudio da je prvi put odvedem kod njenih sinova. Onu tugu i plač kad ih je ugledala, nikom ne bih poželio da čuje, a kamoli da na svojoj koži osjeti. Godinu nakon toga se teško razboljela, ali ovu sliku pamti. “Hrabri” su oni koji joj ovu bol nanesoše – napisao je Hrustanović kao odgovor jednom od korisnika ove društvene mreže.

Brojni ljudi, ističući kako ne mogu prestati plakati, zahvalili su Hrustanoviću što živi u Srebrenici, ali i na svemu što radi za ovaj grad i njegove najvažnije stanovnike. One koji su preživjeli genocid.

– Ovo sve što objavljujem je dio onoga s čim se svakodnevno susrećem. Nadam se da se možete nositi sa svom ovom tugom. Ali o tome moramo pričati da bismo upamtili. Neka nam je Bog svima na pomoći – napisao je imam Hrustanović.

Hrustanović je i ranije pričao priču o porodici nene Kadire. Naime, četiri su sestre bile – Zehta, Kadira, Fatima i Zehra. U srebreničkom genocidu im je ubijeno 13 sinova, prenosi Avaz.

Zehti je ubijeno pet sinova – Amil, Halid, Nazif, Avdija i Dahmo.

Neni Kadiri ubijena su tri sina Rifet, Hajrudin i Hazim.

Fatimi su ubijeni sinovi Mehan i Fajko.

Zehri su ubijeni sinovi Sado, Sevdet i Asim.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79