FUP upozorio: Ne nasjedajte na prevare na internetu, počinioci se predstavljaju kao službenici MUP-a susjednih zemalja

Federalna uprava policije upozorila je građane na sve učestaliju pojavu tzv. “phishing” kampanje usmjerene prema građanima Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli iz FUP-a, radi se o pripremnim radnjama poduzetim od nepoznatih počinilaca radi počinjenja krivičnog djela prevara.

Naime, u posljednje vrijeme na veći broj adresa elektronske pošte različitih primalaca u Bosni i Hercegovini dostavljaju se lažne poruke u kojima se nepoznata osoba/osobe predstavlja kao službena osoba istražnih organa susjednih država.

“Jedan od primjera je da se NN osoba ili osobe predstavljaju kao rukovodioci organizacione jedinice Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske, te u istoj poruci navodi kako se primalac poruke sumnjiči za više različitih krivičnih djela i traži od primaoca da odgovori na poruku. Sve to s ciljem uspostavljanja kontakata, te kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primaoca poruke, kako bi poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist pomenute NN osobe/osoba”, naveli su iz FUP-a.

Iz Federalne uprave policije ukazali su na potrebu povećanja nivoa informacione sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79