(VIDEO) Ganibegović : Nabavka respiratora bila politička odluka, Novalić bio “pod snajperima”

U nastavku suđenja Fadilu Novaliću i drugima u predmetu “Respiratori”, svjedočio je Hasan Ganibegović, bivši Novalićev savjetnik. U svom iskazu naveo je kako mu je Tužilaštvo BiH prijetilo. Nije se sjećao činjenica koje je naveo u iskazu koji je dao Tužilaštvu BiH. Uglavnom je na insistiranje tužioca odgovarao da mu je to “efemerno”.

“Odgovarao sam pod pritiskom prijetnji i hapšenja. Odgovarao sam uz vašu pomoć, nije zapisnik išao direktno”, rekao je Ganibegović na insistiranje tužioca da pojasni detalje u vezi sa ugovorom o nabavci respiratora.

Na pitanje tužioca da li je imao advokata i jesu li podnosili primjedbe, Ganibegović je rekao da nije.

“Doveo sam advokate, išli ste po SIPA-u, nisam htio dasjedim sam. Pa bilo je po šest osoba, ne znam da li je iko ostao u Tužilaštviu pa sam doveo pojačanje”, rekao je.

Ganibegović je još dodao da je bio protiv nabavke respiratora jer je Novalić bio “pod lupom” zbog ranijih transkacija nižim nivoim vlasti.

“Nakon prezentacije (Zavod za javno zdravstvo sačinio je spisak opreme sa 300 respiratora), rekao sam da ne radi ništa. To je bila moja politička procjena jer je bio ‘pod snjaperima’ zbog tranši nižim nivoim vlasti”, naveo je Ganibegović.

Tužilac Džermin Pašić je isticao više puta da je Ganibegović zauzeo neprijateljski stav prema Tužilaštvu zbog čega je tužiocima potrebna dodatna priprema za ispitavanje što je naišlo na razumijevanje Suda.

Svjedočeći u predmetu Fadil Novalići drugi Hasan Ganibegović je pojasnio da put sa pitanjem uvoza medicinske opreme susreo kada su privrednici pokušavali da uvezu donacije u opremi.

“Prvi put sam kontaktirao Gorana Čerkeza krajem marta kada je, kralj toalet papira, Petar Čorluka bio spreman da uveze respiratore”, kaže Ganibegović.

Tadašnji šef kabineta Fadila Novalića dodaje da Čorluka bio rezolutan.

“Na meni je da nabavim na vama je sa uvezete”, citirao je Ganibegović Ćorluku.

“Sve je to za mene država, ne zanima me ko je FBiH, ko država”, pojašnjavao je Ganibegović stav donatora respiratora pred Sudom BiH.

Pitanja doniranih respiratora ni na koji način se pred sudom BiH ne dovode u vezu slučajem kupovine tzv. Malina respiratora, i poslužili su kao primjer na koji se svjedok upoznao sa problematikom uvoza medicinske opreme.

Nastavak suđenja zakazno je za 13.10. kada će Tužilaštvo, a nakon toga i odbrana, nastaviti sa ispitivanjem Hasana Ganibegovića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79