Gdje završavaju milioni doza vakcina kojima ističe rok? Na smeću?!

Prema istraživanju Centralnog zavoda za obavezno zdravstveno osiguranje u Njemačkoj, dostupnom političkom magazinu ARD-a Report Mainz, do 3,2 miliona doza cjepiva protiv COVID-19 samo iz medicinske prakse mogao bi isteći rok na jesen.

Budući da potražnja pada, a rok trajanja je ograničen, sve više njemačkih pokrajina vakcine baca u smeće. Sada se višak namjerava pokloniti siromašnjijim zemljama. Evropska unija tu jako kaska za drugima, piše DW.

To se osobito odnosi na 1,5 miliona doza AstraZeneca i Johnson & Johnson vakcina. No, čak i sa 1,7 miliona doza BioNTecha koje su trenutno pohranjene u ordinacijama, nije sigurno hoće li njima još biti vakcinisano. Naime ljekarske ordinacije, za razliku od centara za vakcinaciju, ne mogu vratiti neiskorištene, trajne doze vakcina direktno saveznoj vladi. Neiskorištene doze u odrinacijama do sada nisu bile centralno evidentirane.

“Nevjerojatno i neodgovorno” – ogorčeno komentira ljekar opće prakse dr. Björn Parey u intervjuu za politički magazin ARD-a. Posebno s obzirom na činjenicu da se vakcine očajnički traže u drugim zemljama svijeta ovo je katastrofa, kaže ovaj član odbora Udruženja ljekara opće prakse Hamburga. Uništavanje do 3,2 miliona doza vakcina, kako dalje kaže, je nezamislivo, ne samo iz perspektive solidarnosti.

“I za nas u Njemačkoj važno je boriti se protiv pandemije u cijelom svijetu, jer će se u protivnom virus stalno prenositi u zemlju.”

Samo u njegovoj praksi ostaje više od 50 doza vakcine AstraZeneca koje istječu krajem oktobra. On kaže da je pokušao predati doze na daljnju upotrebu. No centar za vakcinaciju u Hamburgu je to odbio. Prema postojećim propisima, centar za vakcinaciju ne mora prihvatiti doze.

“Ove vakcine onda odlazi u smeće”, kritizira dr. Bjorn Parey.

Ovo je potvrdilo i Ministarstvo zdravstva njemačke savezne zemlje Sjeverna Rajna Vestfalija na pitanje političkog magazina Report Mainz:

“U centrima za vakcinaciju ne može doći do prijema vakcine AstraZeneca jer se ona trenutno u njima rijetko koristi.” Čak i doze koje se mogu čuvati još mjesecima ostaju neiskorištene zbog birokratskih prepreka. I to iako su prijeko potrebni u zemljama u razvoju i za njih bi bilo kupaca.

Dr. Bjoern kaže da su se ordinacije u Hamburgu već 1. jula obratile pokrajinskoj vladi i upozorile na prijetnju propadanja doza AstraZenece. On kaže: „Ovdje se moralo ranije djelovati.” Reakcije Ministarstva zdravstva Hamburga još uvijek nema.

Vakcine iz centara za cijepljenje mogu se vratiti saveznoj vladi preko saveznih država, ali trenutno ne postoje takvi propisi za ordinacije. Federalno ministarstvo zdravstva je o tome za politički magazin Report Mainz saopćilo:

“Trenutno nema planova za vraćanje viška vakcina protiv COVID-19 iz ordinacija u centralno skladište savezne vlade.”

Savezno ministarstvo zdravstva još nije odgovorilo na konkretne rezultate istraživanja. Rezultati se temelje na nacionalnim podacima o isporuci cjepiva koji su prikupljeni za sve ordinacije 10. augusta 2021. i podacima o vakcinaciju u cijeloj zemlji iz medicinskih ordinacija prikupljen im 15. augusta 2021. godine.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79