General Vahid Karavelić: Boračka populacija nije zadovoljna situacijom u BiH

U Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu je sinoć održana svečana akademija povodom obilježavanja 31. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine RBiH, javlja Anadolija.

Svečanoj akademiji su prisustvovali su predstavnici svih nivoa vlasti, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, predstavnici Prvog korpusa Armije RBiH, nekadašnji generali i komandiri Armije RBiH, demobilisani branitelji, drugi zvaničnici, porodice šehida i poginulih boraca.

Predsjednik saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH ratni komandant Hilmo Kovač, čestitajući 31. godišnjicu formiranja Prvog korpusa rekao je da je on bio operativno strategijska jedinica koja je odlukom ratnog Predsjedništva RBiH dobila zadatak da, prije svega, odbrani glavni grad BiH i šire teritorije RBiH u zoni odgovornosti Prvog korpusa.

Foto: AA

“Prvi korpus i njegovi branitelji u saradnji sa jedinicama MUP-a izvršili su sve postavljene zadatke. Agresoru nisu dozvolili da uđe u Sarajevo i učini genocid. Nisu mu dozvolili da Baščaršiju nazove srpskom Baščaršijom, Vratnik srpskim Vratnikom, Sarajevo srpskim gradom. Hvala braniteljima, hvala i građanima”, rekao je Kovač.

O stvaranju historije i borcima govorio je ratni komandant Prvog korpusa armije RBiH general Vahid Karavelić. U ime boračke populacije rekao je da nisu zadovoljni aktuelnom situacijom u BiH.

“Nismo zadovoljni, jer jedne političke stranke obilježavaju i njeguju jedan rat, a druge drugi. Boračka populacija je podijeljena, usitnjena, nemamo snage, moći da nastupamo ozbiljnije i jače u cilju borbe za ono za šta smo se to borili u ratu, da to ne izgubimo u miru”, rekao je Karavelić.

Foto: AA/Nihad Ibrahimkadić

Alma Rizvanović u ime Javne ustanove Fonda memorijala Kantona Sarajevo predstavila je prisutnima projekat “Heroji”. Riječ je o projektu mapiranja i digitalizacije svih grobalja, mezara šehida i poginulih branitelja tako da na jednom mjestu putem interaktivne digitalne platforme posjetioci mogu dobiti osnovne informacije o šehidima, poginulim borcima, pripadnicima Armije i MUP-a RBiH koji su ukopani na području KS.

Nizom prigodnih aktivnosti i sadržaja je obilježena 31. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Foto: AA/Nihad Ibrahimkadić
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79