Generalpukovnik Oružanih snaga BiH posjetio nosač aviona “USS George H.W. Bush

Po pozivu Sjedinjenih Američkih Država i kontraadmirala Denisa Veleza, komandanta grupe deset nosača aviona, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović jučer je u Splitu prisustvovao obilasku supernosača Nimitz američke ratne mornarice “USS George H.W. Bush”.

Ovaj brod dug je 333 metra i može nositi 90 aviona i 20 helikoptera. Radi se o jednom od, po godini proizvodnje, najmlađih američkih nosača aviona. Brod izgrađen 2009. može ploviti više od 20 godina bez dopunjavanja goriva. Na brodu se može smjestiti čak 6.000 članova posade.

Posjeta regiona pruža priliku za jačanje snažnog partnerstva sa saveznicima da rade zajedno za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Evropu. Kontraadmiral Deniz Velez naglasio je važnost dolaska legendarnog nosača aviona u svrhu odbrane od agresije i jačanje saveza sa partnerima.

Tom prilikom, general Mašović je prisustvovao radnom ručku sa admiralom Denisom Velezom tokom kojeg je razgovarano o regionalno-vojnoj političkoj situaciji gdje je iskazana puna podrška SAD-a svim partnerima. Od strane admirala Denisa Veleza, komandanta grupe deset nosača aviona upućena je jasna poruka podrške OSBiH u njenim NATO integracijama.

Na kraju, general Mašović se zahvalio na pozivu admiralu Velezu i uručio mu plaketu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U delegaciji, pored generala Mašovića, bili su i vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Eric Adams, lični pomoćnik NZŠ OSBiH pukovnik Asmir Sarajlić i David Haugen iz ambasade SAD-a u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79