Genocid u Srebrenici je jedan od najvećih ratnih zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata

 

Češki premijer Petr Fiala izjavio je da je genocid u Srebrenici jedan od najvećih ratnih zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata.

– U julu 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini, došlo je do masovnih ubistava zarobljenih civila – genocida u Srebrenici. Ovaj događaj se smatra jednim od najvećih ratnih zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata. Ali ispostavilo se da ni danas Evropa nije sigurna – poručio je Fiala na svom Twitter profilu.

Potom je podsjetio na rat Rusije, predvođene predsjednikom Vladimirom Putinom, protiv Ukrajine.

– Ponovo smo svjedoci stravičnog nasilja i pokolja civila, ovoga puta od Putinove Rusije koja je agresivno napala Ukrajinu. Jačanje evropske sigurnosti jedan je od primarnih zadataka češkog predsjedavanja Evropskom unijom i to bi trebao biti cilj svih nas – kazao je češki premijer.

Češka je 1. jula od Francuske preuzela predsjedavanje Evropskom unijom.

Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopana 6.671 žrtva, a ove godine bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79