GIKIL bez nadzornog odbora: Radnici traže svoj novac!

Podsjećamo, GIKIL je nastao tako što je Vlada TK 2003. godine, u ime državne kompanije KHK, potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa GSHL-om Indijca Pramoda Mittala i dala im na upravljanje svoj udio od 67 posto u kompaniji GIKIL, koji je stvoren kao zajednička kompanije KHK i GSHL-a.

Kompanija nema organa, šta rade osnivači. Jedan osnivač je nedostupan, a drugi je osnivač Vlada Tuzlanskog kantona. Skupština kompanije koja je bila zakazana za 18. decembar nije održana, jer se očigledno igraju neke druge igre – kaže predsjednik Sindikata radnika GIKIL-a Mirsad Imamović.

On je u ime radnika pozvao Vladu TK da poduzme sve da spasi ovu ovu kompaniju.

Ultimativno tražimo potpisivanje kolektivnog ugovora koji mi trenutno nemamo. Kolektivni ugovor imaju svi kojima je država poslodavac, a u realnom sektoru to ide jako teško, pa mi svoja prava regulišemo sporazumom. Ovo je trenutno kompanija u kojoj se ne za ni ko pije ni ko plaća – kaže Imamović.

Radnici plaću dobijaju po sporazumu, redovno, ali im kasni dio naknade za topli obrok za prošli mjesec, pa su stoga danas od Uprave GIKIL-a zatražili da do kraja decembra izmiri sve obaveze prema njima.

GIKIL, nakon hapšenja članova Nadzornog odbora nema ovaj organ kompanije, bez kojega se ne može potpisati niti jedan veći ugovor s poslovnim partnerima. Skupština na kojoj se trebao izabrati Nadzorni odbor, kako saznajemo, propala je jer se nije pojavio niko od predstavnika GSHL-a, odnosno firme koja je preuzela ovu kompaniju u likvidaciji, prenosi Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79