Ginekolog iz Zenice osuđen na zatvorsku kaznu, a predaje na Medicinskom fakultetu UNZE

Ginekolog Jasmin Hodžić nepravosnažnom presudom Općinskog suda u Zenici osuđen je na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela nesavjesno liječenje, a optužnicom se teretio da je primjenom neprikladnog načina i sredstva liječenja prouzrokovao pogoršanje zdravstvenog stanja neke osobe.

Osim toga, presudom zeničkog suda, ginekologu Hodžiću izrečena je zabrane obavljana liječničke djelatnosti iz oblasti akušerstva u trajanju od pet godina, piše 072info.

Međutim, to nije spriječilo Univerzitet u Zenici, tačnije Medicinski fakultet, da Hodžić bude u nastavničkom timu i predaje studentima (održava vježbe, op.a.) iako je nepravosnažno presuđen na zatvorsku kaznu.

Tragom ove informacije kontaktirali smo Medicinski fakultet, zatraživši komentar s obzirom na to da studenti trebaju učiti od asistenta koji je osuđen upravo zbog neprikladnog načina i sredstva liječenja kojim je prouzrokovao pogoršanje zdravstvenog stanja neke osobe.

-Jasmin Hodžić dugogodišnji je saradnik fakulteta sa kontinuiranim angažmanom u nastavi od preko deset godina. Nastavnički tim, prema praksi Univerziteta u Zenici, za narednu akademsku godinu formira se i usvaja na Senatu u junu ili julu tekuće akademske godine. Jasmin Hodžić predložen je u nastavnički tim u julu 2020. godine, daleko prije donošenja presude.

Zbog velikog gubitka praktične nastave u ljetnom semestru, prekida nastave u trajanju od sedam sedmica zbog pandemije, Medicinski fakultet nije smatrao za shodnim izmjenu nastavničkog tima na samom kraju nastave. Medicinski fakultet nije obaviješten o eventualnoj zabrani rada pokrenutog doktora – stoji u odgovori za 072info koji potpisuje Harun Hodžić, dekan Medicinskog fakulteta.

Interesantno, na pitanja “Da li on jedini ima neophodno zvanje kako bi obavljao poslove asistenta ili?”, te “Smatrate li da je moralno i etično da vježbe iz ginekologije i akušerstva, odnosno da podučava studente osoba kojoj je izrečena mjera zabrane obavljanja te djelatnosti (akušerstva, op.a.)?”, nismo dobili odgovor.

Osim što je ovo još jedan primjer apsurdistana u našoj zemlji, studenti, također, sa nevjericom prate nastavu dok im predavanja održava upravo neko ko je presuđen zbog nesavjesnog liječenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79