Godinama nismo mogli ispuniti 14 prioriteta EU a sada obećali da će to završiti za tri mjeseca

Dok političari nikada više nisu bili optimistični po pitanju ispunjavanja 14 prioriteta Evropske unije naši sagovornici ne dijele takvo mišljenje. Dok Dragan Čović,predsjednik HDZ-a, misli da nam za to trebaju samo tri mjeseca, struka kaže da se radi o mnogo dužem vremenskom periodu. Pa ko je u pravu?

“Činjenica je da to stvara preduvjete da 14 uvjeta, zakona koji su definirani na našem evropskom putu, možemo završiti u dva tri mjeseca u cjelini”, tvrdi Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.Optimizma kod Dragana Čovića ne manjka. Međutim kod naših sagovornika i nije baš tako.

“To je pitanje od milion godina ali evo ja ću biti optimističan pa ću reći da možemo za deset godina očekivati punopravno članstvo”, ističe Edo Kalinić, koordinator Inicijative za monitoring evropskih integracija u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je veoma teško pitanje i ja lično nisam optimistična”, Snježana Ivandić Ninković, kordinatorica na projektima u Mreži za izgradnju mira.

“Ono što u posljednje vrijeme čujemo iz vladajuće koalicije iz različitih entiteta je uvrijedljivo taj narativ da ćemo mi jako brzo ispuniti 14 prioriteta”, ističe Denis Džidić, izvršni direktor BIRN-a.

Podsjećamo mišljenje Evropske komisije i 14 prioriteta naša država je dobila 2019 godine. Pa tako kako za tri mjeseca možemo ih ispuniti:

“Ukoliko se desi neko čudo kako su se neka čuda već dešavala u EU možemo ući u paketu sa drugim zemljama iz drugih razloga a ne zato što je BiH funkcionalna,sigurna i napredna država”, ističe Snježana Ivandić Ninković, kordinatorica na projektima u Mreži za izgradnju mira.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79