Godinu dana silovao curicu, smanjili mu kaznu jer je branitelj

Županijski sud u Dubrovniku je u travnju ove godine na 14 godina zatvora nepravomoćno osudio 48-godišnjeg muškarca zbog spolnog zlostavljanja osmogodišnje pokćerke. Visoki kazneni sud je nakon žalbe njegove odvjetnice preinačio presudu i smanjio je na 11 godina zatvora, objavila je Slobodna Dalmacija.

Presudom dubrovačkog suda 48-godišnjak je bio osuđen jer je od sredine 2019. do sredine 2020. godine u spavaćoj sobi obiteljske kuće učestalo zlostavljao malodobnu kćer svoje supruge pa je tako počinio kazneno djelo spolnog odnošaja s djetetom i zloporabe odnosa ovisnosti djeteta o njemu kao skrbniku.

Tročlano sudsko vijeće Visokog kaznenog suda sastavljeno od tri sutkinje ocijenilo je da je obrana bila u pravu tvrdeći da je izrečena kazna prestroga u odnosu na olakotne okolnosti.
Olakotna okolnost: Sudjelovao je u Domovinskom ratu

“Generalnu i specijalnu prevenciju je moguće postići i blažom kaznom i to onom od 11 godina zatvora. Naime, u obzir treba uzeti zapriječenu kaznu za kazneno djelo za koje se tereti optuženik, a to je kazna zatvora tri do 15 godina te je u pravu optuženik kada tvrdi da je prvostupanjski sud prilikom odmjeravanja kazne precijenio značaj otegotnih, a podcijenio značaj olakotnih okolnosti te propustio optuženiku cijeniti kao olakotnu okolnost činjenicu da je sudjelovao u Domovinskom ratu”, stoji u pravomoćnoj presudi Visokog kaznenog suda.

Vijeće suda je utvrdilo da je dubrovački sud ispravno vrednovao otegotne okolnosti koje navode da je kazneno djelo počinio u duljem vremenskom razdoblju, što upućuje na njegovu upornost i odlučnost u protupravnom postupanju.

“Činjenica da je djetetu nanosio bol i to kako fizičku tako i psihičku čime je narušio tjelesni i emocionalni razvoj djeteta, a kazneno djelo počinjeno je prema pastorci i to od osobe s kojom dijete živi u zajedničkom kućanstvu, su okolnosti koje predstavljaju samo obilježje djela pa je u pravu žalitelj kada navodi da ih je sud dvostruko vrednovao, kako kroz kaznu, tako i kroz ocjenu otegotnih okolnosti”, stoji u obrazloženju.
Curica ispričala detalje silovanja

Danas je portal Telegram objavio detalje iz presude, koji navode kako je izgledalo zlostavljanje djevojčice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojčica, kako se vidi iz presude Županijskog suda u Dubrovniku, sada ima osam godina. Kad su počela serijska silovanja pod obiteljskim krovom, bilo joj je sedam. Majka je svo to vrijeme bila odsutna, a očuh bi djevojčicu bacao na krevet u spavaćoj sobi kad bi dvojica njezine mlađe polubraće pozaspala.

Ispitana je u posebnom postupku, a sucu Čengiji dostavljena je snimka djetetovog svjedočenja. Curica je ispričala je da ju je očuh “ili svlačio ili se nekad ona sama morala pred njim svući”, da bi joj potom svoje spolovilo “(pišu) stavljao u njeno spolovilo (pišu)”. To se ponavljalo “vrlo često”, a kad bi se opirala ili kad bi ga pokušala izbjeći, “on ju je udarao, naljutio bi se na nju i znao bi je izbaciti iz kuće”.

Dijete je kazalo da ju je strašno boljelo kad bi svojim spolovilom ulazio u nju i da je bilo krvi na plahti, a on joj je zabranio da o tome bilo kome govori.
Sebe smatra “djelomično krivim”

U sudnici su predočeni nalazi specijalista ginekologije Opće bolnice Dubrovnik koji je pregledao žrtvu, socijalna anamneza stručnjaka i svi ostali relevantni dokazi. Liječnik je utvrdio da je djevojčici razderan himen.

Očuh se, međutim, izjasnio da sebe smatra samo “djelomično krivim”. Izjavio je kako “do ovoga sigurno ne bi došlo” da njegova žena nije bila odsutna u vrijeme dok je on spolno zlostavljao svoju pokćerku.

To je Sudu bio jasan znak da je optuženik bio potpuno svjestan što čini. Ocijenili su da razmjere njegovog kažnjivog ponašanja pokazuje to što je djelo protiv djeteta iznova i iznova ponavljao u dužem vremenskom razdoblju. Također je znao, zaključio je Sud, “da je djevojčica bespomoćna, bez igdje ikoga kome bi se mogla povjeriti” dok je on “u njenom tijelu i glavi klesao žig koji će morati nositi cijelog života”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79