Godišnje se raspadne skoro 2.000 brakova

U Bosni i Hercegovini sve je više zahtjeva za razvod braka, a sve je manje mladih koji žele stati na ludi kamen. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, godišnje se 2.000 bračnih parova odluči na razvod.

Stambeno pitanje  

Prema podacima iz 2016. godine, u našoj zemlji u bračnoj zajednici živjelo je 2.987.440 građana, od čega se razvelo čak 100.880 parova, u Federaciji BiH 59.553, Republici Srpskoj 38.077, a u Distriktu Brčko 3.250.

U januaru ove godine najviše razvoda bilo je u Tuzlanskom kantonu – 21, zatim u Hercegovačko-neretvanskom 16 te u Kantonu Sarajevo 12. U februaru je najviše razvedenih brakova bilo u Zeničko-dobojskom kantonu, 35, a u Sarajevskom 12.

Sociolog Jusuf Žiga pojašnjava da je nekoliko razloga zbog kojih su učestali razvodi i sve je manje onih koji žele uploviti u bračne vode.

– Mladi ne mogu riješiti egzistencijalna pitanja kao što su zaposlenje, stambeno pitanje… To su elementarne pretpostavke za brak. Zbog toga dolazi do odgađanja sklapanja braka. Do razvoda braka dolazi u teškim socijalnim situacijama koje stvaraju razne nesuglasice – kaže Žiga.

Za prvih devet mjeseci 2018. razvedena su 1.702 braka, u istom periodu 2008., kada je također rađeno ovakvo istraživanje, razvedena su 904 para.

Znaju prava

Omar Mehmedbašić, sarajevski advokat koji često radi brakorazvodne parnice, ističe da je iz dana u dan sve više zahtjeva za razvod.

– Do toga je došlo jer su žene sve više informisane o svojim pravima. Patrijarhalni sistem je prošao. Drugi razlog je ekonomska situacija, svi su nervozni i dolazi do pucanja brakova – kaže Mehmedbašić.

Malo djece

U svijetu je prisutan trend odgođenog stupanja u bračne zajednice.

– Dosta bračnih parova odlučuje se ostati na minimalnom broju djece. Nisu to samo socijalni razlozi nego i komoditet, pogotovo u nekim društvima gdje je to postao trend. Sve je to rezultiralo bijelom kugom – kaže Žiga i dodaje da je BiH nekad imala izuzetno pozitivan prirodni priraštaj.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvih devet mjeseci 2018. bilo je 21.006 novorođenčadi, što u odnosu na isti period 2017. pokazuje pad za 2,09 posto.

Najviše dvočlanih domaćinstava

Prema posljednjem popisu, 27,15 posto građana BiH nikad se nije vjenčalo. Oko 58,88 posto je oženjeno ili udato, 3,38 razvedeno, a 10,59 su udovci ili udovice. Najviše je domaćinstava s dva člana porodice.

Jovana transica: Tukao me je zbog para, likvidirala sam ga ovako

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments