Grad nema novca za čišćenje snijega: Banjalučani zabrinuti dočekuju zimu

Manje novca za održavanje i izgradnju saobraćajnica, nula maraka u budžetu za zimsku službu, za javnu rasvjetu tek trećina iznosa u odnosu na raniji period, nema novca za popravku makadamskih puteva…

To su tek neki od problema sa kojima se suočavaju gradska odjeljenja. Najviše, kao i uvijek, “zakinuti” su građani.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve za Srpskainfo kažu kako su ove godine sredstva znatno umanjena za održavanje i izgradnju saobraćajnica. Samim tim, uslovi rada su otežani.

Ističu da su raspoloživa sredstva u ovoj godini za gotovo tri puta manja u odnosu na prethodnu godinu.

(VIDEO) Snijeg pao u Hrvatskoj a uskoro stiže i u BiH

Rad po prioritetima

Primjera radi, za investiciono održavanje gradskih saobraćajnica u prošloj godini na raspolaganju je bilo 728.000 КM, dok je ove godine taj iznos 50.000 КM. U prošloj godini za modernizaciju gradskih makadamskih saobraćajnica izdvojeno je gotovo pola miliona maraka, a ove godine za ovu namjenu novca nema!

“Na osnovu zahtjeva građana sa gradskog i prigradskog područja obilazi se teren i dogovora se da će se nakon usvajanja dodatnih budžetskih sredstava uraditi sanacija i održavanje asfaltnog ili makadamskog puta”, kažu u Gradskoj upravi.

Problema ima i sa zimskom službom. Prvobitno je u budžetu bilo predviđeno 1,1 milion KM za ove namjene, ali je amandmanima skupštinske većine sa ove stavke skinuto 400.000 KM i ostavljeno 700.000 KM, koje su već potrošene.

“Planirali smo da ovaj novac vratimo rebalansom, ali 40 dana sjednice, brojna odlaganja i prolongiranje usvajanja nacrta dovela su do toga da Grad pred zimu nema novca za čišćenje snijega i ne može da sklapa nove ugovore, jer na ovoj stavci u budžetu ima nula maraka! Možemo se nadati da će nam neka od preduzeća izaći u susret. Odjeljenje za saobraćaj i puteve nema raspoloživih sredstava i nije u mogućnosti ugovarati usluge održavanja prohodnosti saobraćajnica, trgova, mostova, trotoara, lokalnih i nekategorisanih puteva u zimskom periodu na osnovu sklopljenih okvirnih sporazuma sa preduzećima koja očekuju potpisivanja pojedinačnih ugovora o održavanju”, ističu u Gradskoj upravi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79