Grad u kojem vlada “zlatna goznica” želi privući turiste

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) predvođena premijerom Mirzom Ganićem i predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem razgovarala je u Varešu sa općinskim načelnikom i predsjedavajućim Općinskog vijeća, potom su posjetili i područje gdje se trenutno vrše rudarsko-geološka istraživanja.

U Varešu se nadali čudu, je li se čudo i dogodilo?

Premijer Ganić kaže da je Vareš pozitivna priča, pogotovo u turizmu koji nije primarna grana ali svake godine ostvaruje rast zahvaljujući kulturno-historijskom naslijeđu, pogotovo starom gradu Bobovcu, kao i prirodnim ljepotama.

– Vareš je bogat i rudama, a imamo investitora koji vrši geološka istraživanja zbog kojih vlada “zlatna groznica”. U tom duhu smo posjetili Vareš da sa načelnikom i njegovim saradnicima vidimo koje su to ključne stvari koje moramo rješavati – kazao je.


Sa današnjeg sastanka

Vlada trenutno sagledava mogućnost osiguravanja sredstava za bržu izgradnju regionalnih puteva da bi Vareš, ali i druge općine u ZDK otvorili turistima, u isto vrijeme unaprijedili privredni ambijent.

– U Varešu smo ove godine uložili 120.000 KM u razvoj poslovne zone. To je potvrda da u svakoj lokalnoj zajednici, gdje je to moguće, želimo graditi poslovne zone, kao najbolja mjesta za obrt kapitala. Prošle godine smo odobrili 80.000 KM za unapređenje turističke infrastrukture na Bobovcu – otvaranje infobiroa, postavljanje turističke signalizacije i rekonstrukciju krova. Ulaganjem u infrastrukturu i skraćenjem birokratskih procedura otvaramo lokalne zajednice prema investitorima, istovremeno olakšavamo građanima – kazao je Ganić.

Načelnik Zdravko Marošević izrazio je zadovoljstvo što je Vlada odabrala Vareš ‘za prvu posjetu, gotovo u punom sastavu, pozdravljajući opredjeljenje za ravnomjeran razvoj svih lokalnih zajednica u ZDK’.

– Vareš tu malo kaska, ali polako sustižemo razvijenije općine. Prioriteti su infrastruktura, prije svega putna, ostalo ide samo po sebi. Raduje me da imamo zainteresiranost investitora, kao i našeg iseljeništva da obnavlja, stvara i ulaže kapital u našu općinu – kazao je Marošević.

Delegacija je posjetila Informativni centar kompanije “Easter Mining”, a potom i rudarsko područje u blizini Vareša na kojem vrši geološka istraživanja cinka, olova i barita, kao i plemenitih metala.

Član Uprave i suvlasnik te australske kompanije Miloš Bošnjaković informirao je članove Vlade o tome da su dosadašnja geološka istraživanja potvrdila isplativost eksploatacije, da su već dobili okolinsku i čekaju urbanističku dozvolu. Nakon toga će podnijeti zahtjev za eksploataciju.

– Na istražnim i drugim radovima angažirano je oko 100 ljudi, među kojima značajan broj lokalnog stanovništva, a kompanija će uskoro premjestiti sjedište iz Sarajeva u Vareš – ističe se.

Potvrđeno: U Varešu se nalazi zlato svjetske klase!

Kako navodi Press služba ZDK, premijer Ganić najavio je uklanjanje birokratskih barijera i prilagođavanje određenih procesa u kantonalnim institucijama investitorima koji žele istraživati mineralna bogatstva, a najavio je i smanjenje koncesionih naknada za istraživanje da bi privukli nove ulagače.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments